Pörög a német ingatlanpiac - 1,5 milliárdos kibocsátás jöhet

Vágólapra másolva!
1,5 milliárd eurós tőzsdei kibocsátásra készül az LEG Immobilien Ag, az amerikai Goldman Sachs befektetési bank tulajdonában lévő német ingatlanpiaci cég. Ez lehet Németországban minden idők legnagyobb IPO-ja az ingatlanszektorban. A kibocsátásra február 1-én kerülhet sor.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg információi szerint a német LEG Immobilien Ag tőzsdei kibocsátásra készül, a cég 50 százalékát vinnék piacra, így a tranzakció nagysága 1,5 milliárd euró is lehet. A társaság a Goldman Sachs amerikai befektetési bank tulajdonában van. A Goldman Sachs kalkulációi szerint 2,6-3 milliárd eurót érhet a teljes vállalat, míg a Deutsche Bank számítása alapján 2,4- 2,9 milliárd euróra taksálható a cég értéke.

Az elsősorban lakáscélú ingatlanokkal foglalkozó LEG több mint 90 ezer lakást birtokol és ad bérbe Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, és a menedzsment tervei szerint a megtermelt profit nagyobb részét, nagyjából a 65 százalékát osztanák szét a részvényesek között osztalék formájában. 2013-ban ez nagyjából 90, míg 2014-ben 100 millió euró lehet.

Az elmúlt 12 hónap során közel 40 százalékot emelkedett az ingatlanpiaci FTSE EPRA/Nareit indexcsalád német ingatlanpiacra fókuszáló tagja, ami után elérkezettnek látja a Goldman az időt az LEG tőzsdei kibocsátásához. A legfrissebb értesülések szerint február 1-én debütálhat a német piacon az LEG, de a pontos részleteket jövő héten, január 21-én jelenthetik be egy sajtótájékoztatón. A kibocsátás méretére is ekkor derülhet fény.

Nem az LEG IPO-ja lehet az egyetlen ingatlanos tőzsdei kibocsátás idén, hiszen a Deutsche Annington Immobilien is a piacra lépésen gondolkozik. Az elmúlt időkben más szektorokbam, különösen a telekom szektorban is megélélnkült a tőzsdei kibocsátások sorozata. Ez részben a nagy nemzetközi vállalatok válság miatti tőkeigényének is betudható, míg a pénzügyi szektor tőzsdei kibocsátásai mögött sokszor az áll, hogy állami szabályozás kényszeríti az anyacégeket egyes leányok leválasztására és eladására.