Danske Bank: Óriási mozgás jöhet

kicsi danske
Vágólapra másolva!
Technikai szemszögből nagyon érdekes formációt lehet látni a Danske Bank grafikonján. Komoly mozgásokat is bemutathat a következő napokban a részvény.
Vágólapra másolva!

Rendkívül látványos technikai alakzat, egy méretes szimmetrikus háromszög alakult ki a dán Danske Bank grafikonján. Az alakzat sajátossága, hogy általában jelentős elmozdulást vetít előre, ha már elfogyott a "tér" a háromszög csúcsában, és erre utal a beszűkült Bollinger-szalag is. Az emelkedést támogatja, hogy az árfolyam fontos támaszszinten "ül" és alatta húzódik a 200 napos mozgóátlag is. Felpattanás esetén már rövid távon is elérheti a 112 koronás korábbi csúcsot az árfolyam.

Bollinger-szalag

Olyan volatilitás alapú indikátor, mely egy 20 periódusú mozgóátlagból és két másik vonalból áll. A felső szalag esetében a középsőhöz hozzáadjuk szórás kétszeresét, míg az alsóból levonjuk azt.

Ha a szalagok összeszűkülnek az azt mutatja, hogy az árak ingadozása, a volatilitás alacsony a piacon. Tág szalagok ennek az ellenkezőjét jelzik. Jó jelnek tekinthető, ha az árfolyam rátapad a szalagra, de ha kívül kerül, akkor sok esetben korrekció következhet. Amennyiben a kurzus megérintette az egyik szalagot nagy valószínűséggel a másikat is megfogja.


Az alakzat nem árulja el a közelgő kitörés irányát, a háromszögből való lendületes kilépés könnyen átlökheti a mozgóátlagon is az árfolyamot. Ez esetben a 90 koronánál lévő mélypont szintje az első lényegesebb támaszszint, ami megállíthatja az esést. Érdemes tehát megvárni az irány megerősítését, mielőtt akcióba lépünk.

Danske Bank (Koppenhága)Forrás: [origo]