Teljesen bekebelezné a Volkswagen az MAN-t

Vágólapra másolva!
Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen megvásárolná a legfrissebb hírek szerint a MAN SE azon részét, mely még nincs a birtokában. Jelenleg 73,7 százalékos pakkal rendelkezik a Volkswagen a kamiongyártóban, de a szavazati jogok több mint 75 százalékát birtokolja. 5,5 százalékos emelkedéssel nyitott az MAN a frankfurti tőzsdén.
Vágólapra másolva!

Az MAN SE igazgatóságával folytat tárgyalásokat a legnagyobb európai autógyártó, a Volkswagen, mivel szeretné megszerezni a kamiongyártó azon részét, melyet még eddig nem sikerült. Jelenleg a szavazati jogok több mint 75 százalékát birtokolja a Volkswagen és a részvények 73,7 százalékát.

Az MAN SE piaci kapitalizációja több mint 12 milliárd euró, így minden bizonnyal legalább 3 milliárd eurót ér a 25 százalékos részvénycsomag. A tranzakció finanszírozása nem jelentene gondot a Volkswagen számára, hiszen szeptember végén a 9,2 milliárd euró nettó készpénzzel rendelkezett a cég. A pontos vételár azonban még nem ismert.

A Volkswagen mélyíteni szeretné kapcsolatot az MAN és a Scania között, utóbbit nagyjából egy évtizeddel korábban szerezte meg az autógyártó. Elsősorban a Volvo és a Daimler elleni csatában lenne fontos a kamiongyártó megvásárlása. A tranzakciót követően a Volkswagen hozzáférhet majd teljesen az MAN készpénzállományához és bele is szólhatna a társaság stratégiájába.

A Volkswagen már hatéve szeretné szorosabbra fűzni a viszonyt a Scania leányvállalata és az MAN között, folyamatosan építette fel a pozícióját. 2011-ben szerzett az autógyártó többségi tulajdont, majd tavaly júniusban növelte a jelenlegi szintekre a befolyást.

A Volkswagen részvények 0,5 százalékos emelkedéssel reagáltak a hírre, míg az MAN papírjai 5,5 százalékot ugrottak.

MAN SE napi grafikon (Xetra)

Forrás: [origo]

Volkswagen napi grafikon (Xetra)

Forrás: [origo]