Kisteherautók húzták a Ford profitját

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásokat meghaladó negyedik negyedéves profitról és árbevételről számolt be a második legnagyobb amerikai autógyártó, a Ford.
Vágólapra másolva!

Jól sikerült a negyedév

Mind árbevétel, mind profit terén felülmúlta az elemzői várakozásokat a Ford negyedik negyedéves gyorsjelentése. A második legnagyobb amerikai autógyártó október-decemberi profitja 0,4 dollár volt részvényenként. Ezt azonban érdemes megtisztítani az egyszeri tételektől, a az így kapott 0,31 dolláros profit még így is felülmúlja a Bloomberg elemzői konszenzusában szereplő 0,25 dolláros nyereséget. Ezzel még a legoptimistább várakozást is sikerült túlteljesíteni, ugyanis az előrejelzések 0,13-0,29 dollár között szóródtak.

Árbevétel soron is igen jól teljesített a Ford, a 33 milliárd dolláros várakozáshoz képest 36,5 milliárd dolláros értékesítési adatot tett közzé.

Éves szinten 5,67 milliárd dolláros profitról számolt be a Ford. Az autógyártó az F-sorozatú járműveivel 8,34 milliárd dolláros rekord adózás előtti eredményről számolt be Észak-Amerikában, amival jócskán ellensúlyozni tudta európai veszteségeit. Az F-széria iránti kereslet 10 százalékot ugrott egy év alatt az USA-ban, míg minden járművét beleszámolva 4,7 százalékos volt a növekedés mértéke.

Eközben az Európában értékesített Ford járművek száma 13 százalékkal csökkent éves szinten, míg az Európai Autóipari Szövetség nemrégiben 7,8 százalékos zsugorodásról számolt be iparági szinten. Éves szinten 1,75 milliárd dollár vesztesége származott Európából a Fordnak. Reagálva a nehéz európai gazdasági helyzetre jelentős, 5700 fős leépítést, illtve három gyárának bezárását jelentette be még októberben az amerikai cég. 2013-ban azonban továbbra is veszteséges lehet a régió, mintegy 2 milliárd dolláros mínuszra számít a Ford.

Kirobbanó teljesítmény

A Ford még hónap elején jelentette be, hogy megduplázza negyedéves osztalékát a korábbi 5 centről részvényenként. Először március 1-jén fizeti ki a már megemelt 10 centes osztalékot a társaság a réészvényeseknek, amihez ma lehet utoljára jogosultságot szerezni a Bloomberg adatai szerint.

A dallasi központú Hodges Capital Management alapkezelője, Gary Bradshaw is pozitívan vélekedik a cégről, 18 dollár közelébe várja az árfolyamot. A befektetési cég még a nagy rali megindulása előtt Ford részvényállományuk felét értékesítette a Bloomberg tájékoztatása szerint.

A Ford november vége óta a tőzsdén is igen jól szerepel, árfolyama 20 százalékot ugrott, míg legnagyobb helyi versenytársa, a General Motors "csupán" 11 százalékos emelekdésen van túl. Ezzel mindkettejüknek sikerült túlszárnyalnia az S&P500 index 5,9 százalékos növekedését. A nyitás előtti kereskedés során azonbn 2 százalékos mínuszt mutat az árfolyam.

Ford napi grafikon (NYSE)

Forrás: [origo]