E-Star csőd: egy faktoring cég is képbe került

Vágólapra másolva!
Eladta egy követeléskezelő cégnek az E-Starral szemben nemrég felmondott hitelszerződésekhez kapcsolódó követeléseit a Raiffesisen Bank Zrt. A követeléskezelő cég kilétéről és a követelések eladási áráról nem lehet tudni, így egyelőre nyitott kérdés, hogy a cég a reorganizáció mellett vagy ellen szavaz majd a csődegyezségi tárgyaláson.  
Vágólapra másolva!

Az E-Star tegnap jelentette be, hogy a Raiffeisen Bank Zrt. eladta a társasággal szemben fennálló követeléseit egy követeléskezelő cégnek. Azt pontosan nem lehet tudni, hogy milyen áron és kinek értékesítették a nemrég felmondott hitelekhez kapcsolódó követeléseket.

Az E-Star álta javasolt reorganizációs terv alapján a biztosított hitelezőket két részletben egyenlítené ki a társaság, és visszakapnák követeléseik 100 százalékát. Idén év végén a tartozások 82,8 százalékát fizetné ki az E-Star a tervek szerint, míg 2014 december 31-én a fennmaradó 17,2 százalékot is törlesztené. Bár jelenértékben így is elszenvednek némi veszteséget a biztosított hitelek tulajdonosai, de közel sem olyan mértékűt, mint például a kötvényesek, akik tizenöt részletben, nagyjából az eredeti névérték 11-17 százalékát kapnák vissza jelenértékben számolva.

A hírhez kapcsolódóan a nagy kérdés az, hogy vajon a követeléskezelő cég hogyan fog szavazni a csődegyezségi tárgyaláson. Ha elég olcsón tudott hozzájutni a követelésekhez, akkor elképzelhető, hogy a két részletben történő kifizetéssel elégedett lesz és a reorganizációs tervek mellé fog állni. Azonban az sem kizárt, hogy minél hamarabb akar hozzájutni a pénzhez és nem megy bele a kockázatokat tartogató reorganizációba, hanem inkább abban bízik, hogy a felszámolás során több juthat neki, mivel biztosított hitelezőként előkelő helyen áll a kifizetési sorrendben.

Az E-Star részvényei egymás utáni három napon is jelentős mértékben, 15 százalékkal kerültek feljebb miuatán a reorganizációs tervben nem szerepelt tőkeemelési javaslat. A mostani hír talán növeli majd a piaci bizonytalanságot, mivel nem lehet pontosan tudni, mi lehet a faktoráló cég szándéka a csődegyezségi tárgyaláson.

E-Star

Forrás: [origo]