Elkerülték a nagyobb mozgások az árupiacokat

Vágólapra másolva!
Nyugodt mederben folyt a kereskedés a főbb árupiacokon, a fontosabb termékek alig mozdultak, az arany és az olaj is csupán csekély mértékben mozdult el. Izgalmasabb mozgásokat a kisebb termékeknél találunk.
Vágólapra másolva!

Kivárás jellemzi a chicago-i gabonapiacot a pénteki USDA (United States Department of Agriculture) jelentés előtt. Rendkívül szűk sávban oldalaz a búza és a kukorica, egyedül a szója mutat némi erősödést a hét eddig eltelt részében. Várhatóan a pénteki nyílt kikiáltásos kereskedés nyitásáig ugyanez a tendencia folytatódik, aztán varázsütésre megbolydulnak a piacok, és már a nyitószakaszban lereagálják a friss információkat.

Nem tudta tartani a 150 cent feletti árfolyamot az arabica kávé. A 2011 nyarán 280 cent felett is járó árfolyamot továbbra is nyomás alatt tartja a tavalyi év rendkívül jó termésének kínálatnövelő hatása. Tegnap például a Fedecafe (Columbia's National Federation of Coffee Growers ) hozta nyílvánosságra a 2012-es évre vonatkozó termési adatokat. A dél-amerikai országban 904,000 zsák (1 zsák - 60 kilogramm) kávét takarítottak be, a 2011-es 735,000 zsák után (+23 százalék). Az árfolyam 141,27 centen érte el 2,5 éves mélypontját a tavalyi év utolsó kereskedési napján, innen tudott felkapaszkodni 150 cent fölé mielőtt tegnap visszakorrigált ismét a szint alá. Továbbra is felfedezhetők fordulós jelek a grafikonon, így érdemes figyelni a fejleményeket a következő napokban.

Arabica kávé árfolyama

Forrás: [origo]

Három hetes mélypontjára süllyedt a gyapot, miután a kínai kormányzat a gyapot tartalékok felszabadítást tervezi, enyhítendő a belföldi kínálat szűkösségét. A tartalékok felszabadítása viszont csökkenti az import - elsősorban amerikai - gyapot iránti keresletet.

Jó hír érkezett az alumínium piacára a gyorsjelentési szezont hagyományosan megkezdő Alcoa előrejelzése alapján. Az óriáscég szerint 2013-ban 7 százalékkal növekedhet az alumínium-felhasználás elsősorban a legnagyobb fogyasztó Kína növekedésének köszönhetően.

Gyapot árfolyama (USD/font)

Forrás: [origo]