Felrobbant az amerikaiak olajtermelése

Vágólapra másolva!
Az amerikai olajforradalom eddigi hatásai igen látványosak az Energia Információs Ügynökség legfrissebb adatai szerint. Az ország kitermelése tizenöt éves magasságban tartózkodik, így a szükséges nyersolajimport mértéke rég látott mélységbe süllyedt. A tendencia várhatóan folytatódik, így az amerikai gazdaság egyre nagyobb haszonélvezője lehet a nagy mennyiségben és relatíve olcsón kitermelt olajnak.
Vágólapra másolva!

Az EIA legfrissebb adatai szerint az amerikai olajkitermelés tizenöt éves magasságba kapaszkodott tavaly, melyet további - igen éles - felfutás követhet az előttünk álló években. Jövőre a 2012-eshez hasonló mértékű, 14 százalékos emelkedésre számít az Ügynökség az amerikai nyersolajkitermelésben, amit elsősorban az nemkonvencionális források - gondoljunk például a palaolajra - egyre nagyobb fokú kinyerésének köszönhető.

Az új technológiák hatására az egyre nagyobb mennyiségben, helyben kinyerhető nyersolajnak már most érződnek az áldásos hatásai. Az ország egyre kevesebb külső behozatalra szorul olajból, és várhatóan jövőre már ezen a soron is sikerül majd elérni a tizenöt éves mélységeket. Amennyiben ráadásul az olajszármazékok szélesebb körét vizsgáljuk, úgy a behozatal mértéke jövőre még távolabbi, huszonöt éves mélységekbe eshet.

A nemkonvencionális forradalom - mely az olaj mellett a gázpiacon még hangsúlyosabb változásokat generált - a relatíve olcsó és nagymennyiségű energia ígérete miatt számos más országgal szemben kedvezőbb versenyhelyzetbe hozza majd Amerikát. Az első jelek már látszanak, a feldolgozóipari cégek egyre nagyobb számban hajtanak végre beruházásokat az országban.