Megúszta az USA, nem minősíti le a Fitch

Vágólapra másolva!
Az amerikai adósságplafon három hónapos felfüggesztése megszünteti az USA "AAA" adósbesorolását fenyegető rövid távú kockázatokat -közölte a Fitch mai jelentésében. Az indoklás szerint az adósságlimit ideiglenes eltüntetésével a politikusok az olyan lényeges kérdésekre fognak tudni koncentrálni, mint például a költségvetési hiány és az államadósság tartós csökkentése.
Vágólapra másolva!

A Fitch mai közlése szerint az USA adósságplafonjának három hónapos felfüggesztése megszüntette azokat a rövid távú kockázatokat, melyek az Egyesült Államok legjobb, "AAA" adósbesorolását fenyegették. A Fitch korábban azt jelezte, hogy ha nem sikerül megállapodásra jutni az adósságplafon kérdésében, az USA minősítése felülvizsgálatra kerül.

A mostani indoklás szerint az adósságlimit, mint bizonytalansági tényezőnek a kiesésével a Kongresszus a lényeges költségvetési kérdéseket tudja előtérbe helyezni, melyek a büdzsé közép- és hosszútávú fenntarthatóságára fókuszálnak. A Fitch mai döntése összhangban van azokkal a korábbi kijelentéseivel, hogy egy hiteles, középtávú költségvetési hiány csökkentésére irányuló terv elfogadása, mely az USA gazdaságának fellendülését tartja szem előtt megerősítheti az "AAA" adósbesorolást.

Ezen túl a Fitch közölte, hogy az Egyesült Államok gazdasági növekedése 2,8 százalékkal bővülhet 2014-ben, mely jelentősen hozzájárulhat a költségvetési hiány csökkentéséhez és a GDP-arányos államadósság fenntarthatóságához. A költségvetés egyensúlyba hozására irányuló struktúrális reformok nélkül viszont az USA költségvetési hiánya újra emelkedő pályára állna, és ennek finanszírozására még több államkötvényt kéne kibocsátaniuk, ami az államadósságot a GDP értékének 115 százalékára is emelheti az évtized végére.

Forrás: [origo]

Mint ismert, a republikánus többségű Képviselőház a múlt héten szavazta meg az adósságlimit három hónapra való felfüggesztését, amivel a világ legnagyobb gazdasága ideiglenesen elkerülte a technikai csődbe kerülést. Egyezség nélkül ugyanis az USA nem lenne képes a 16 400 milliárd dolláros szint fölött új állampapírokat kibocsátani, így forrást bevonni, amivel törlesztési kötelezettségeit sem tudná teljesíteni.

A politikusok múlt heti döntése pedig erősíti a bizalmat, és lehetőséget biztosít a hosszútávú költségvetési hiány csökkentő intézkedések bevezetésére. Viszont a Kongresszusnak megoldást kell találnia a költségvetés kiadásoldali lefaragására március 1-ig, ami nélkül újra a fiscal cliff réme fenyegethet, de a Fitch kiemeli, hogy a megállapodás hiánya nem járna együtt azonnal Amerika adósságbesorolásának felülvizsgálatával.