Viszik az okostelefont, mint a cukrot Amerikában

Vágólapra másolva!
Soha nem látott mennyiségű, több mint 10 millió okostelefont értékesített Amerikában az AT&T, a mobilszolgáltató ráadásul nemcsak a teljes volument, de az iPhone-ok és androidos készülékek terén is csúcsot döntött.
Vágólapra másolva!

Rekord számú okostelefont értékesített az Egyesült Államok egyik meghatározó mobilszolgáltatója, az AT&T a negyedik negyedévben - számolt be a társaság mai közleményében. A sokáig az iPhone kizárólagos partnereként működő szolgáltató több mint 10 millió okostelefont - javarészben iPhone-t és androidos készülékeket - adott el a negyedév során.

Ugyan a közleményből nem volt egyértelmű, de később az AT&T megerősítette, hogy nemcsak az okostelefonok teljes számában, de külön-külön a két platformot tekintve, azaz az androidos telefonok és az iPhone-ok terén is rekordot döntött a negyedévben.

2011 negyedik negyedévében 9,4 millió darab okostelefont értékesítettek az AT&T ügyeleinek. Ha tehát az iPhone ugyanakkora részt hasított ki az értékesítésekből az AT&T-nél, mint egy évvel korábban, akkor nagjyából 7 százalékkal bővülhetett a szolgáltatón keresztül eladott iPhone-ok száma, ami bőven alatta maradna a befektetők által vélhetően elvárt értékesítésbővülésnek.

Az összehasonlítás viszont sántít kicsit, hiszen a legfrissebb modell értékesítése már a harmadik negyedévben megkezdődött, míg 2011-ben az akkori legújabb iPhone-t csak a negyedik negyedévben dobták piacra, ami óriási rekordot hozott az akkori értékesítésben.

Érdemes azt is hozzátenni, hogy az Apple bevételében az amerikai értékesítések - különösen az amerikai mobilszolgáltatókon keresztüli eladások - egyre kisebb súllyal szerepelnek, a növekedési dinamikát sokkal inkább a feltörekvő piacok, leginkább Kína adja. Nem az AT&T ráadsául az egyetlen mobilszolgáltató, amelyik iPhone-t értékesít a tengerentúlon, így kár lenne önmagában egy cég eladási adataiból messzemenő következtetéseket levonni.

Az AT&T új rekordja sokkal inkább a karácsonyi szezon egészéről nyújt kedvező képet, különösen a fogyasztói elektronikai cikkeket gyártó, illetve az online kereskedelemmel foglalkozó technológiai vállalatok számára. A teljes kiskereskedelmi forgalom bővülése várhatóan nem lesz igazán lenyűgöző a megelőző karácsonyi szezonhoz viszonyítva, a tech cégek számára fontos online csatornákon valószínűleg soha nem látott volumenű áru talált gazdára.

Az AT&T január 24-én, az Apple január 23-án, az Androidot fejlesztő Google pedig január 22-én teszi közzé negyedéves gyorsjelentését, amiből pontosabb képet is kaphatunk a fenti folymatokról.

AT&T (NYSE)