Jó formában az árupiacok is

Vágólapra másolva!
A válság előtt járt utoljára az S&P 500-as ilyen magas szinten, több mint ötéves csúcs dőlt meg tegnap. A részvénypiacok lelkesedése átragadt az árupiacokra is, csak néhány mezőgazdasági termény zárt a negatív oldalon.
Vágólapra másolva!

Az amerikai WTI kőolaj árfolyama a legmagasabb szintjére emelkedett tavaly szeptember óta, a kurzus többször járt a 96 dolláros szint felett is. Az amerikai gazdaságról érkező kedvező hírek mellett az algériai túszdráma eseményei is támogatták a vételi oldalt. A munkanélküli segélyért folyamodók száma csökkent és az új házépítések is bővültek 12,1 százalékkal év/év alapon. Az Egyesült Államok a világ vezető olajfogyasztó állama, a globális felhasználás 22 százaléka ég el náluk.

A halálos áldozatokat is követelő algériai túszszabadítási akció ismét felerősítette az észak afrikai térség biztonságpolitikai kockázataival kapcsolatos félelmeket. Algéri 1969 óta tagja az OPEC-nek (Organization of Petroleum Exporting Countries), napi olajkitermelése 1,1 millió hordó naponta. A brent továbbra is lemaradó, csupán 0,3 százalékkal került feljebb.

Az arany 0,4 százalékot emelkedett az amerikai kereskedés zárásáig, és ezzel négy hetes (záró)csúcsára érkezett. A csekély emelkedés mögött azonban nagyobb kilengések voltak napközben. A kedvező makrogazdasági adatok megjelenése után hirtelen 1670 alá esett az árfolyam, de ott azonnal megjelentek a vevők és rövid idő alatt feljebb húzták árfolyamot, mint ahol a leöntés előtt állt.

Az ezüst is négy hetes csúcsra tört, ráadásul egy további optimizmusra okot adó "outside day" -en van túl. Napközben ugyanúgy leszúrt, mint az arany, viszont forgalom mellett új lokális csúcsra tört, ami a grafikon alapján további emelkedésnek lehet a kezdete.

Ezüst árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kakaó és a kávé volt a nap két nyertese. Az arabica kávé két százalékos emelkedése mögött az alapok vételi aktivitását kell keresni. A 6 hetes csúcsot elérő termék esetében már az alapkezelők is elhiszik, hogy túl vagyunk a mélyponton és további erősödés várható. Az arabica idén már 7 százalékot emelkedett, de ne felejtsük el: a tavalyi évet 37 százalékos mínusszal zárta.

Arabica kávé árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kakaó is közel 2 százalékot erősödött, miközben hasonló folyamatok zajlódnak le a piacán, mint a kávénál. Szép aljat rajzolt, és az emelkedési potenciál vonzza a vevőket a piacára.

Kakaó árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]