Ajándékot kaptak a bankok Bázelből

Vágólapra másolva!
Vasárnap a szabályozó hatóságok beleegyeztek, hogy a bankoknak a Bázel III-as irányelvek szerinti likviditási előírásokat 2015. január helyett csupán négy évvel később kelljen teljesíteni. Nemcsak a határidőn, de a likvidnek minősülő eszközök körén is bővítettek a hatóságok, hogy könnyebb legyen a megfelelés az újabb pénzügyi krízishelyzet elkerülése miatt szigorodó előírásoknak.
Vágólapra másolva!

A bankok korábban azt nehezményezték az új bázeli előírásokkal kapcsolatban, hogy a 2015 eleji határidőig a likviditási követelményeknek nem fognak tudni megfelelni úgy, hogy közben a hitelezési aktivitásukat is szinten tartják. Ezeket a hangokat meghallva a hatóságot négy éves türelmi időt adnak a bankoknak, ráadásul a követelményeken is lazítanak.

A likvidnek minősülő eszközök közé részvényeket, bizonyos jelzálogpapírokat, illetve alacsonyabb besorolással bíró vállalati kötvényeket is felvesznek. Bár ezen eszközök értékének figyelembe vételénél jelentősebb mértékű diszkontot fognak alkalmazni, ezek értékelési körbe való behúzása így is könnyebbség a bankok számára.

A 30 napos sokkok túlélésére megfelelő likvid eszközállományt előíró úgynevezett likviditási fedezeti rátának (LCR) történő megfelelést a bankok a könnyebb előírásoknak köszönhetően bőven teljesíteni tudják. A Bázeli Bizottság elnöke szerint az LCR ráta a világ kétszáz vezető bankjánál 105 százalékról 125 százalékra emelkedik, így számukra könnyen sikerül a 2015-re várt 60 százalék, majd 2019-re elvárt (évente 10 százalékponttal emelkedő) 100 százalékos küszöbszintet megugrani.

A bázeli likviditási előírások teljesítésével egyébként jellemzően az eurózónában működő bankok állnak jelenleg hadilábon, de a várakozások szerint a kellő határidőre közülük is sokan behozzák majd a lemaradást. Ennek persze ára lesz. Az Ernst&Young becslései szerint az új bázeli elveknek való megfelelés miatt (bár itt elsősorban a tőkemegfelelési mutatókat említik) az eurózónában a bankok 132 milliárd euróval csökkenthetik hitelezési könyveiket. A hitelállományok leépítésének folyamatának eddig a kétharmadánál járunk, miközben a nem teljesítő hitelek aránya a régióban 7,6 százalékra emelkedik idén a tavalyi 6,8 százalékról.

Összességében a bejelentett intézkedések pozitív megítélés alá esnek a KBC Asset Management szakemberei szerint. Bár korábban már lehetett hallani arról, hogy a szabályokon enyhíteni fognak, a bejelentettek még ezekhez képest is lazább eredményekre vezetnek. A bankok több időt kaptak az alkalmazkodáshoz, amik a feltételek változásával együtt kedvező makrogazdasági hatásokkal és a bankszektor hosszú távú profitabilitásának növekedésével fognak járnak. A lépések legnagyobb haszonélvezői Európában a francia bankok lehetnek.