A visszagyengülő dollár támogatta csak az árupiacokat

Vágólapra másolva!
A részvénypiacok tovább korrigáltak az elmúlt hetek emelkedései után, így az elromló hangulat az árupiacokon is érződött. A gyengülő dollár viszont segítette az árfolyamokat. A végeredmény meglehetősen vegyesre sikeredett: enyhén emelkedett az arany és az olaj, ismét estek az ipari fémek, de emelkedett a mezőgazdasági termékek nagy része.
Vágólapra másolva!

Három napos lejtmenet és az elmúlt négy hónap legalacsonyabb árfolyamának elérése után emelkedni tudott az arany kurzusa. A gyengülő dollár mellett a Távol-Keletről is jó hírek érkeztek, mind a japán mind a kínai piacon a vételi oldal erősödéséről számoltak be. Kínában az alacsony ár vonzott befektetőket a piacra olyannyira, hogy a Shanghai Gold Exchange forgalmi rekordot döntött: 19,504.8 kilogramm forgott tegnap a piacon. (az előző rekord január 4-én volt: 9,309 kilóval...) Az emelkedés fenntarthatóságával kapcsolatban elsősorban a fizikai piac eseményeit érdemes figyelni, a két legnagyobb fogyasztó, Kína és India piacain.

Hosszabb távon jelenthet tartós keresletnövekedést a japán nyugdíjalapok megnövekedett étvágya a nemesfém iránt, a világ második legnagyobb ilyen típusú vagyonát kezelő alapkezelők meg kívánják dupláznia az aranyalapú tőzsdén kereskedett termékek mennyiségét az általuk kezelt portfóliókban. Az új japán miniszterelnök Shinzo Abe többször tett utalást az infláció felpörgetésére egészen - a felkelő nap országában óriásinak számító - 2 százalékos mértékig, amely arra ösztönzi a szakembereket, hogy fedezzék magukat az infláció ellen. A Japán piacon új rekordot döntött az arany helyi devizában kifejezett árfolyama köszönhetően a jen tartós gyengülésének, miközben a dollárban a csúcs alatt 18 százalékkal jár az árfolyam.

Bár csekély emelkedéssel, de négyhavi csúcsa közelébe emelkedett az olaj árfolyama, miután egy New York-i kormányzati riport emelkedő finomítói kapacitáskihasználtságról számolt be. Az ipari fémek közül 1 százalék felett gyengült az alumínium, az ólom, a cink és az ón.

1 százalék felett emelkedett viszont a kakaó, a szójabab, kávé és a gyapot. A legérdekesebben a kávé árfolyama alakul: hosszú kifenekelés után indult el felfelé az árfolyam. Megtalálta az alját?

Arabica kávé árfolyama

Forrás: [origo]