Nem örül a fogyasztó, nem örül a piac

Vágólapra másolva!
A várt növekedés helyett csökkent a Michigani Egyetem által végzett fogyasztói bizalmi felmérés eredménye, a december-januári időszakban 2011 vége óta nem látott mélységbe esett a fogyasztói hangulat az egyetem indexe alapján.
Vágólapra másolva!

A várt 75 pont helyett 71,9 pontot mutat a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe, azaz a fogyasztói hangulat nemhogy nem javult, ahogy az elemzők várták, hanem egyenesen csökkenésnek indult a megelőző havi 72,9 pontos szintről. Ezzel a mutató 2011 vége óta nem látott szintekre süllyedt.

Az adat azért okozott meglepetést, mert a legtöbb elemző arra számított, hogy a költségvetési szakadék elkerülésével 2013 elején javulhat a fogyasztók megítélése a gazdasági helyzetről. A váratlan csökkenésben az is szerepet játszhat, hogy januártól érzékelhetik a háztartások az adóváltozások hatását, ami nem minden háztartásnak lehet kedvező, az új adózási környezet pedig általában véve növeli a bizonytalanságot. A költségvetési szakadék kérdését ráadásul csak elnapolta az amerikai politika, így tavasszal még mindig fenyegethet az erőteljes költségvetési megszorítás réme.

A fontosabb amerikai indexek mindegyike kicsit lekonyult a negatív hírre, pár tizedszázalékos esést mutatnak.