Vágólapra másolva!
A romániai leánybank goodwilljén fog értékvesztést elszámolni a tavalyi negyedik negyedévre az Erste, ezért a csoport egy év elteltével ismét veszteséges negyedévet könyvelhet el. A bank mai bejelentése egy burkolt profit figyelmeztetésnek is beillik, hiszen az elemzők egyáltalán nem számoltak ezzel a jelentős egyszeri költségtétellel. A közzétett éves eredményszám szerint viszont az alapfolyamatok valamivel jobban alakulhattak, mint amire az elemzők korábban számítottak.
Vágólapra másolva!

Az Erste mai közleménye szerint a negyedik negyedévben 300 millió eurós (adózás előtti) goodwill értékvesztést számolnak majd el a romániai leánybankon. A lépést az emelkedő kockázati prémiumok miatt megugró diszkontráták magyarázzák, ami a leánycég értékének felülvizsgálatakor a könyvekben szereplő értéknél alacsonyabb valós értéket adott.

Az Erste bejelentése egy burkolt profit warning is egyben, hiszen a piaci szereplők egyáltalán nem számoltak a leírás költségeivel. Az Erste annak hatására a negyedik negyedévben egy év elteltével ismét veszteséges lehetett, bár fontos megjegyezni, hogy egy készpénzmozgással nem járó egyszeri tétel miatt.

A bank vezetése a tavalyi egész évre 450 millió eurós profittal kalkulál, ami jóval elmarad az elemzői várakozásokban szereplő 733 millió eurótól. Fontos azonban azt is hozzátenni, hogy az egyszeri költségtől tisztítva a számot, sikerülhetett volna 2 százalékkal felülteljesíteni az elemzői konszenzust. A bank közleménye is említi, hogy a működési teljesítmény és a kockázati költségek a menedzsment korábbi jelzésének megfelelően alakultak és a bank tőkemutatói is javultak. Ezek miatt várhatóan a vezetés ismét javasolni fogja osztalék kifizetését a közgyűlésnek.

Az Erste papírjai 2 százalékos csökkenést mutatnak, amivel a részvény alulteljesítőnek számít a régióban.

Az Erste árfolyama (EUR)