A rezsicsökkentés megöli a napelemek terjedését

Vágólapra másolva!
A 2013-tól bevezetett általános, 10 százalékos rezsicsökkentéssel újabb akadály került a napelemes rendszerek terjedése elé, mivel - bár szociális szempontból indokolható a kormány lépése - a csökkentés visszaveti a lakosság önerőből történő megújuló beruházásait - írta pénteki közleményében a MANAP Magyar Napelem Iparági Egyesület.
Vágólapra másolva!

A MANAP kiemeli: az áramárak és rendszerhasználati díjak egységes, 10 százalékos csökkentése 10 százalékkal rontja a rendszerek megtérülési idejét, emellett további hasonló lépések az elmúlt évek napelem piaci árcsökkenését tehetik semmissé a lakossági beruházók szemszögéből.

A napelemek elmúlt évekbeli jelentős árcsökkenése a kulcsrakész rendszerek árában is jelentős csökkenést eredményezett, ami miatt a magyar lakossági áramárak mellett már 8-11 év megtérülést eredményezhettek a lakossági napelemes beruházások. Ez már az erősen környezettudatos, fizetőképes réteg mellett egy újabb réteg részére tette vonzó befektetési alternatívává őket - hangsúlyozza a MANAP.

A rezsicsökkentés "leghúsbavágóbb aspektusa" az egyesület szerint, hogy az egyetlen olyan réteget tántorítja el, akik saját pénzből, támogatás nélkül, piaci alapon ruháznának zöld energiába, ami ezen a területen szinte példa nélküli. Az általános csökkentés ezen mellékhatásait egy sávosan differenciált intézkedéssel ki lehetne küszöbölni, vagy javasolt lenne vele párhuzamosan egy, a megújulók alkalmazását segítő kiegészítő intézkedés - pályázat vagy kedvezmény - a lakosság számára, amellyel legalább a beruházási kedv intenzitása megmaradhatna.

Az egyesület kifejti, hogy a magyar napelemes piac még mindig gyerekcipőben jár európai viszonylatban. Az itt megélni próbáló kis- és közepes vállalkozások egyetlen kiszámítható, bár kicsi piacát, a lakossági piacot a rezsicsökkentés és az újabb ezzel kapcsolatos tervezetek "évekkel visszaküldhetik a múltba". A cégek és intézmények napelemes beruházásai továbbra is a nehezen kiszámítható, rapszodikus európai uniós támogatásoktól függnek.