A nyersanyagpiacok keddi vesztesei a kávé és a kakaó

Vágólapra másolva!
Enyhe emelkedéssel kezdték a hetet az árupiacok, felfelé mozdult mindkét nyersolaj, a nemesfémek és az ipari fémek is. Hathetes csúcsáról fordult le viszont az amerikai földgáz és meglehetősen vegyes a kép a mezőgazdasági termények piacán: jóval egy százalék feletti pluszban zárt a rizs, a gyapot és a szójabab, nagyot esett ugyanakkor a kakaó és a kávé  is.
Vágólapra másolva!

Csupán megközelíteni tudta idei csúcsát az arany, de a kitörés nem sikerült és az árfolyam visszasimult az 1690-es szinthez, de továbbra is lőtávolságban van az egyhónapos csúcs. Az aranybefektetők továbbra is az amerikai 16,4 trillió dolláros adósságplafon körüli vitákra a legérzékenyebbek és a mai napon a képviselőház republikánus vezetője a határidő 4 hónapos meghosszabbítására tesz javaslatot, amellyel időt nyerhetnének a döntéshozók és a piacok is. Amennyiben nem sikerül megoldást találni február végéig, előfordulhat az Egyesült Államok történetének első államcsődje...

Ugyanakkor, ha az árfolyam nem tudja áttörni a mind technikailag, mind pszichológiailag fontos 1700 dollár körül húzódó ellenállásokat, akkor nagyon hamar ismét 1650 körül találhatja magát az árfolyam.

A WTI crude megközelítette a 97 dolláros szintet az amerikai nyílt kikiáltásos kereskedésben, de a négyhónapos csúcs túl magasnak bizonyult és lefordult az árfolyam. Az olajpiacon befektetők is élénk érdeklődéssel figyelik az amerikai belpolitikai eseményeket, így bármilyen új vagy váratlan információ nagyobb kilengéseket okozhat rövid időn belül a piacon. Bár a szokásos szerdai olajkészlet adat egy napot csúszik a hétfői munkaszüneti nap miatt, de ma sem maradunk adatok nélkül, mivel az API (American Petroleum Institut) ma teszi közzé a saját számait.

Az elmúlt hetekben nagyon szépen teljesítő arabica kávé árfolyama falnak ütközött tegnap és 4,9 százalékot zuhanva kérdésessé tette az eddig bizakodásra okot adó technikai képet. Az esést a termelők eladásai indították el, ami hamar piacra csalta a profitrealizálókat is. A kettő együtt az elmúlt félév legnagyobb esését hozta.

Kávé árfolyama

Forrás: [origo]

A kakaó sem járt sokkal jobban: 3,2 százalékos zuhanás végén nemcsak a teljes idei emelkedését adta vissza, hanem az elszámolóára tavaly július 24-e óta a legalacsonyabb szintre zuhant. Az árnyomást elsősorban a világ legnagyobb egy főre jutó csokoládéfogyasztójának számító Európa visszaeső kereslete okozta.

A cukor ára is csökkent, ugyan csekély mértékben, de ez a csökkenés 29 hónapos mélypontjára lökte a kurzust.

Kakaó árfolyama

Forrás: [origo]