A dollár gyengülése ellenére lemaradóban az árupiacok

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági termények emelkedtek, az ipari fémek csökkentek, a nemesfémek pedig vegyesen teljesítettek a hét utolsó kereskedési napján. Jelentősen erősödött a két legfontosabb gabonapiaci termék: a búza és a kukorica teljesítenek a legjobban az USDA riport hatására. Hétfő délelőtt kissé javult a hangulat a kedvező piaci környezet lassan az árupiacokon is kezd látszódni.  
Vágólapra másolva!

Az egész hetes kivárást követően a várakozásoknak megfelelően megbolydult a chicago-i gabonapiac pénteken. A mezőgazdasági minisztérium megjelent adatainak értelmezése okozott némi zűrzavart, a piacok a nyitás után először estek, majd intenzív emelkedés kezdődött, amelyet a zárásra profitrealizálás követett. A hétvégén megemésztették a befektetők az új információkat, így a búza és a kukorica újabb 2 százalék feletti pluszban várja az amerikai nyitást, míg a szója kissé lemaradva 0,7 százalékkal van feljebb ma reggel.

Búza árfolyama (dollár/véka)

Forrás: [origo]

Az európai kereskedésben tovább erősödött a kőolaj árfolyama. A WTI crude 94,5 dollárig emelkedett, míg a brent 111,20 körül járt késő délelőtt. A két vezető olajfajta közötti árfolyam különbözet 4 hónapja nem volt ilyen alacsony, mint ma délelőtt. Az elmúlt hetekben azt láthattuk, hogy miközben a WTI folyamatosan emelkedik, a brent inkább oldalaz 110-111 környékén.

A crude iránti megnövekedett keresletet elsősorban a kínai gazdaság javuló kilátásaival magyarázzák. A világ második legnagyobb kőolajfogyasztó nemzete több kedvező makrogazdasági adatról számolt be az elmúlt napokban és a hetet ennek megfelelően a Shanghai Composit egy izmos, 3 százalékot meghaladó száguldással kezdte. A legújabb lelkesedésre okot adó adat az export növekedésére vonatkozott, amely a várt 5 százalék helyett, 14,1 százalékot ért el decemberben az előző év hasonló időszakával összevetve.

Hozta a szokásos formáját az amerikai földgáz, a nap nyerteseként 4 százalékot meghaladó erősödés természetesen ismét a rövidtávú időjárási kilátások borúsabbá válásának volt köszönhető. Az MDA Weather Services előrejelzése szerint a Január 21-25 -e közötti időszakban sokkal alacsonyabb hőmérsékletet várnak a Nagy Tavak környékén a korábbi adatoknál.

Földgáz árfolyama (dollár)

Forrás: [origo]