A Carrefour javuló számainak örül a tőzsde

Vágólapra másolva!
Javuló eredményekről számolt be a Carrefour menedzsmentje, melyek szerint a cég árbevétele az elemzői konszenzusnak megfelelően 0,8 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben. Ezen túl Franciaországban a legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalmának visszaesése is lelassult, ami többek között az árcsökkentéseknek, nagyméretű népszerűsítő kampányoknak, és így a növekvő élelmiszereladásoknak köszönhetőek. A bejelentéseknek megörülhettek a Carrefour befektetői, ugyanis a részvények jelentős pluszban forognak.
Vágólapra másolva!

Közzétette negyedik negyedéves eredményeit, és a 2012-re vonatkozó előzetes számait a Carrefour francia kiskereskedelmi lánc. Ezek szerint a legalább egy éve nyitva lévő üzleteinek forgalma Franciaországban csupán 2 százalékkal esett vissza a negyedik negyedévben, ami némileg jobb az előző negyedéves 3,3 százalékos, valamint az az előtti 5,7 százalékos zuhanásnál.

A menedzsment közlése szerint a vállalat 2012-es üzemi profitja a várakozásokkal megegyezően 2,07 milliárd eurón alakulhat. Az árbevétel pedig az előzetes számok szerint 0,8 százalékot nőtt, és nagyjából 22,85 milliárd eurót értek el a negyedik negyedévben, ami nagyjából megegyezik a 22,9 milliárdos elemzői prognózisokkal.

A javuló tendencia többek között a növekvő élelmiszereladásoknak köszönhetőek, melyek két év után először mutattak emelkedést. Ezen túl a vállalat nagyméretű népszerűsítő kampányba kezdett, és árait is csökkentette.

A cég régóta küszködik Európában az éles verseny miatt, mivel a vevők egyre inkább a helyi boltokat és az online vásárlást helyezik előtérbe. Ez pedig negatívan érintette a társaság eredményességét az utóbbi években, mivel forgalmuk 40 százaléka Franciaországból származik. A gyengülő keresletre utal, hogy az üzemanyagáraktól és árfolyammozgásoktól megtisztított bevételük 0,8 százalékkal esett vissza a negyedik negyedévben Franciaországban.

A jobb eredmények annak is köszönhetőek, hogy a forgalom Kínában jelentősen emelkedni tudott, míg a második legnagyobb piacnak számító Brazíliában nagyobb növekedésre volt képes. A hírekre remekül reagáltak a részvények, késő délután 6,5 százalékos pluszban forognak a párizsi tőzsdén.

Carrefour árfolyama (Euronext Párizs)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]