9 milliárd dollárt ér a Twitter

Vágólapra másolva!
9 milliárd dollárra nőtt a rövid üzenetek és hivatkozások megosztására szolgáló közösségi háló, a Twitter értéke a legfrissebb részvénytranzakció tükrében. A cég régebbi alkalamzottai válthatják készpénzre a korábban megszerzett részvényeiket a BlackRock alapkezelő segítségével.
Vágólapra másolva!

9 milliárd dollárra hízott a Twitter piaci értéke a legfrissebb részvénytranzakciók alapján. A Financial Times értesülése szerint a cég a BlackRock alapkezelő segítségével biztosít lehetőséget a régi alkalmazottaknak, hogy készpénzre váltsák részvényopcióikat, így a BlackRock összesen 80 millió dollár értékben vásárolna tulajdoni részesedést a cégben az alkalmazottak részvényeinek megvételével. Ha az ajánlatát teljes mértékben lejegyzik az alkalmazottak, akkor valamivel kevesebb, mint 1 százalékos tulajdonossá válik a Twitterben.

A 9 milliárd dolláros vállalatérték nagyjából 10 százalékos növekedést jelent 2011 őszéhez képest. A Twitter ekkor vezényelt le utoljára tőkeemelést, ami valamivel több, mint 8 milliárd dollárra értékelte a céget. Azóta igazán számottevő tranzakcióban nem vett részt, két kisebb ügylet ugyanakkor 10-11 milliárd dollárra értékelte a céget 2012-ben. A Twitter a mostani tranzakcióban nem von be tőkét, kizárólag a meglévő tulajdonosok értékesíthetnek részvényeket a BlackRocknak.

A 2006-ban alapított Twitter körül az utóbbi időben kicsit elhalkultak a tőzsdei bevezetésre vonatkozó pletykák, valószínűleg a Facebook tavaly májusi, lényegében balul elsült IPO-ja miatt is. Ezzel együtt is sokan számítanak arra, hogy még akár idén év végén vagy 2014 elején beadhatja a tőzsdei bevezetésre vonatkozó kérelmét a hatóságoknak, ami valószínűleg a Facebookhoz hasonló nagy felhajtást eredményezne a piacon, és közel akkora jelentőségű IPO lehetne a közösségi médiával foglakozó vállalatok között, mint a Facebooké volt.

Meglátásunk szerint ha hihetünk a 9 milliárd dolláros értékelésben, akkor még meglehetősen borsos áron mozog a Twitter, hiszen a becslések szerint az egymillliárd dolláros álmohatárt csak 2014-ben lépheti át a cég az árbevétel terén. Ez viszont azt is jelenti, hogy az aktuális árbevételének legalább 10-szeresét kitevő értékeltség mellett szállt be a BlackRock, de nagyon valószínű, hogy különösen a Facebook, Groupon és Zynga tapasztalatai után ilyen értékeltség mellett nem fogják tudni bevezetni a céget a tőzsdére.