Vaskos osztalékot akar a tőzsdei kalóz

Vágólapra másolva!
3 százalékos pluszban nyitott az amerikai piacon a Transocean részvénye, miután a hétvégén kiderült, hogy milliárdos aktivista befektető, Carl Icahn 5,61 százalékra tornázta fel a részesedését a világ mélytengeri olajfúrásaival foglalkozó cégében. Icahn ráadásul azt is szeretné elérni, hogy a cég 4 dolláros osztalékot fizessen a 2012-es üzleti éve után.
Vágólapra másolva!

Január közepén derült ki, hogy a milliárdos aktivista tőzsdei befektető, Carl Icahn 1,56 százalékos részesedést szerzett a Transocean nevű cégben, mely mélytengeri olajfúrásokkal foglalkozik. A befektető már akkor jelezte, hogy 3 százalék fölötti pakkot kíván összekaparni a Transoceanban, de a hétvégi bejelentés szerint már 5,61 százalékos részesedéssel rendelkezik Icahn. Ezzel a Bloomberg adatai szerint a legnagyobb tulajdonossá lépett elő a cégben a Icahn.

Carl Icahn továbbá azt is szeretné, ha a menedzsment 4 dolláros osztalékot fizetne ki, amit ha nem javasol a vezetés, akkor majd ő fogja. Az aktivista befektető azt is szeretné elérni, hogy az igazgatóságban egy saját embere kapjon helyet. Icahn rendszeresen folyamodik ezen lépéshez, először megveszi a cég részvényeinek egy részét, majd a saját embereit ülteti be az igazgatóságokba.

Tavaly februárban jelentette be a Transocean, hogy nem fizet osztalékot, korábban negyedévente 79 centet fizetett ki (éves 3,04 dollárt), de a 2010-es Mexikói-öbölbeli olajkatasztrófához kapcsolódó büntetések miatt a cég beszüntette az osztalékfizetést. Január elején derült ki, hogy a cégnek végül 1,4 milliárd dollárt kell fizetnie.

Transocean napi grafikon (NYSE)

Forrás: [origo]