Válság előtti szinteken az amerikai autóipar

Vágólapra másolva!
Öt éves csúcsra növekedett az eladott autók száma tavaly, az Egyesült Államokban. Az elemzők továbbra is optimisták, évtizedek óta nem látott bővülést remélnek a 2013-as évtől.
Vágólapra másolva!

13,4 százalékkal több autót adtak el, mint tavaly az Egyesült Államokban. Összesen 14,5 millió gépjármű került értékesítésre, ami 2007 óta a legjobb számot jelenti az Államokban. A megugró kereslet a javuló amerikai makrogazdasági környezetnek és a megnövekedett hitelkínálatnak köszönhető.

A 2012-es hasonló növekedést a piacon 1984 óta nem tapasztaltak, többek között ennek tudható be az is, hogy az elemzői optimizmus nem hagy alább, jövőre 15,1 millió eladott autóval számolnak a Bloomberg által megkérdezett iparági szakértők.

Vállalati szinten a legtöbb gépkocsi-adásvételt a General Motors bonyolított le, szám szerint 2,5 milliót. Ennek ellenére esett rég látott mélypontra a GM részesedése a piacon, 1924 óta most adta el a legkevesebb autót a versenytársakhoz képest. Kurt McNeil, a társaság alelnöke ettől függetlenül optimista, szerinte rekord szintekre duzzadhat jövőre az értékesítés volumene az USA-ban, ezzel párhuzamosan pedig a GM része is szépen bővülhet.

Az elemzőket meglepni igazán a Ford és a Chrylser tudta, jóval jelentősebben bővült a két társaság eladási volumene, mint ahogyan azt az előzetes várakozások prognosztizálták. 2011-hez képest 10 százalékkal erősödtek az értékesítések, 2008 óta nem volt ilyen jó éve a Ford személygépjárműinek.

Ford (NYSE)

Emellett a Volkswagen és a BMW tudott relevánsan gyarapodó számokat közzétenni. Előbbi több mint megduplázta 2009-es eladásait, bajor gyártmányú autókból pedig 14 százalékkal több fogyott tavaly, mint 2011-ben.