Vágólapra másolva!
Barack Obama péntekre egy -a remények szerint- végső kongresszusi találkozót hívott össze, hogy megegyezzenek az amerikai költségvetési szakadék kérdésében, és az USA el tudja kerülni a recesszióval is fenyegető megszorító csomagok életbe lépését. A külföldi tőzsdéken emiatt kisebb optimizmus uralkodik/uralkodott, Amerikában tegnap zárásra eltűntették nagyobb veszteségeiket az indexek a felemás makroadatok ellenére, míg Európában és itthon is emelkedéssel indult ma a kereskedés.Ázsiában kiemelkedően teljesítettek az indexek, melyeket a fiscal cliff lehetséges megállapodása miatti optimizmuson túl a Japánban bevezetésre kerülő gazdasági élénkítő csomagok is fűtöttek. A hangulatot pedig a vártnál gyengébb japán makroadatok sem tudták elrontani, mivel azok csak megerősítették a további fiskális és monetáris intézkedések lehetőségét. A japán Nikkei emiatt újabb, 21 hónapos csúcsára került.
Vágólapra másolva!

Jól kezdett a BUX

Az európai és ázsiai tőzsdék emelkedése miatti jó hangulat egyelőre a magyar piacra is átragadt, ugyanis a BUX 0,6 százalékos pluszban mozog nyitás után. A régióban hasonló mértékű erősödéseket lehet látni, egyedül az osztrák ATX index maradt le, többek között a Strabag másfél százalékos esése miatt.

Forrás: [origo]

A BUX a főbb papírok jó teljesítményének köszönheti emelkedését, a blue-chipek ugyanis egyaránt felfelé vették az irányt nyitás után. A Magyar Telekom egyre távolodik múlt héten ütött történelmi mélypontjától, és már 0,6 százalékot drágult. Rajta kívül a MOL és az OTP 0,4 százalékos, az Egis pedig 0,3 százalékos pluszban mozog. A Richter egyelőre nem mutat jelentős elmozdulást.

Forrás: [origo]

A kedvező részvénypiaci hangulat egyelőre nem tudja segíteni a forintot, mely kisebb gyengülés után a 292-es szint alatt stagnál az euróval szemben. A dollár/forint kurzusa 220 környékén, a svájci franké pedig 241,3 körül mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Sebességet váltott a Porsche

A tegnapi emelkedések után ma is jó formában vannak az európai részvényindexek, melyeket az ázsiai piacok remek teljesítménye, valamint az amerikai költségvetési szakadékkal kapcsolatos optimizmus is segíthet. A jó hangulatban 0-0,4 százalék közötti pluszokat lehet látni, és egyelőre az olasz FTSE/MIB index teljesít a legjobban valószínűleg arra a spekulációkra, hogy Olaszország a mai állampapír aukción újabb 2,3 milliárd eurónyi forrást tud majd bevonni a befektetők hozaméhsége miatt.

A német DAX index kisebb lemaradásban található régiós társaitól, és a Porsche 6,6 százalékos ugrása sem tudja feljebb segíteni. Az autógyártót az a hír segítheti, hogy pert nyert a hedge fundok ellen New Yorkban, amit azért indítottak ellene, mert szerintük a cég eltitkolta a Volkswagen megvásárlásának a tervét még 2008-ban.

Forrás: [origo]

Újabb csúcson a Nikkei, mélyponton a jen

Ázsiában változatlanul remekül teljesítenek a vezető részvényindexek, melyeket többek között a mai amerikai kongresszusi találkozó reményei fűtenek, ugyanis a befektetők arra számítanak, hogy a döntéshozók ma meg tudnak egyezni a fiscal cliff ügyében. Ezen túl az optimimust erősítheti, hogy Japánban a nemrégiben megválasztott új kormány további fiskális, gazdaság ösztönző intézkedésekhez folyamodhat, hogy kirántsák a gödörből a japán gazdaságot. A jegybankra pedig erőteljes nyomást fognak gyakorolni, hogy az folytassa monetáris lazító politikáját az infláció gerjesztésére, ugyanis az ország régóta defláció miatt szenved.

A kiváló hangulatot a vártnál gyengébb japán makroadatok sem tudták elrontani, a novemberi ipari kibocsátás ugyanis 1,7 százalékkal csökkent a várt fél százalékos zsugorodás helyett. A fogyasztói árindex pedig 0,1 százalékos visszaesést jelez, ami továbbra is deflációt mutat. Ezek az adatok csak fokozták a további gazdasági élénkítő csomagok bevezetésének a reményét.

Ezek következtében a japán Nikkei tovább kúszott felfelé, és újabb, 21 hónapos csúcsára mászott, míg a jen két éve nem látott alacsony szinteken mozog a dollárral szemben. A régió többi részvényindexe közül a kínai Shanghai Composite 1,2 százalékos emelkedése után újra fél éves csúcsa körül tanyázik, míg a dél-koreai Kospi fél százalékot, a hongkongi Hang Seng csupán 0,1 százalékot tudott erősödni.

Forrás: [origo]

Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Kongresszusi gyűlés híre segített Amerikán

Tegnap is az amerikai költségvetési probléma körüli bizonytalanaság határozta meg a tőzsdék hangulatát, mivel még mindig nem biztos, hogy Amerika el tudja kerülni év végén a költségvetési szakadékot, mely automatikus megszorítócsomagok életbe lépését jelentené. A hangulaton kezdetben csak rontottak a felemás makroadatok, ugyanis a fogyasztói bizalmi index decemberben 65,1 pontra csökkent a várt 70-es érték helyett, ami a pesszimizmus fokozódását, és a kilátások romlását mutatja.

A heti friss munkanélküliségi segélykérelmek száma viszont kedvezően alakult, mivel az előző heti 362 ezerről 350 ezerre esett vissza, ami nagyobb zsugorodás, mint amire az elemzők számítottak. A konszenzusban 360 ezer fős érték szerepelt.

Az újlakás eladások száma is a vártnál jobban alakult, ugyanis 4,4 százalékot bövült a várt 3,3 százalékos expanzió helyett.

Ezek után nagyobb mínuszokat kezdtek el gyűjtögetni a vezető részvényindexek, bár nap végére eltűntették nagyobb veszteségeiket, és kisebb esésben állapodtak meg. Az S&P, a Nasdaq és a Dow Jones egyaránt 0,1 százalékos mínuszt szedett össze. A javulást az a hír okozta, hogy Barack Obama péntekre egy végső kongresszusi találkozót hívott össze, hogy megegyezzenek a fiscal cliff ügyében. Ezen túl a republikánusok vasárnap este is tárgyalásokat fognak folytatni ebből a célból.

Forrás: [origo]

Az amerikai szektorok közül tízből csak kettő volt képes bővülésre, a többi nyolc nem sokkal előző napi záróértéke alatt fejezte be a kereskedést. A technológiai szektort az Apple, az IBM és a Microsoft 0,4 százalékos emelkedése sem tudta a pozitív tartományba segíteni.

Forrás: [origo]

A nyersanyagok közül az arany nem tudott talpraállni, és kisebb gyengülés után 1660 dolláron forog, míg a WTI olajat szintén a fiscal cliffel kapcsolatos optimizmus segítheti, mivel a megállapodással a kereslet is élénkülhet a nyersolaj iránt. A WTI árfolyama 91,3 dollár körül mocorog fél százalékos drágulás után.

Makroadatokból ma sem lesz hiány, délután a decemberi chicagoi beszerzési menedzser indexet és a függőben lévő lakásértékesítések novemberi alakulását teszik közzé.