Vágólapra másolva!
Összeállítottuk a szilveszteri mulatsághoz szükséges listánkat, melyek elengedhetetlenül kapcsolódnak az év végi ünnepléshez. A menüről nem maradhatott le a virsli, a pezsgő és a konfetti sem. A buli kellékeihez egy kiskereskedelmi láncon keresztül juthatunk hozzá, és habár újévi malac nem szerepel a listán, szerencsénket próbára tehetjük egy kaszinóban. Mindezt persze részvényeken keresztül.
Vágólapra másolva!

TYSON FOODS (NYSE): Nagyot ugrott novemberben

Emelkedő trendben mozog augusztus eleje óta a Tyson Foods. Az amerikai piacon forgó élelmiszeripari cég november közepén egy méretes ugrást is bemutatott, ami kellő lendületet adott a papírnak. A részvény a 20 dolláros ellenállással néz farkasszemet, melyet ha áttör, akkor 21 dollárig is eljuthat.

Nem festenek jól az indikátorok, mivel az MACD eladási szignált mutat, az RSI pedig megtörte emelkedő trendjét. Ha lefordul a papír, akkor 18,1 dollárnál az 50 napos mozgóátlag lehet az első menedék, majd 17,6 dollárnál a 200 napos mozgóátlag az emelkedő trendvonallal kiegészülve fontos támasz lehet.

Tyson Foods (NYSE)

Forrás: [origo]

MACD

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

INTERNATIONAL PAPER (NYSE): Lokális csúcsra tört

A 38,4 dolláros ellenállást a napokban szelte át a papíriparban tevékenykedő amerikai vállalat. A 40 dolláros lélektaninak tűnő akadály áttörése után 42,6 dollár lehet a részvény célja, melyet a 138,2 százalékos Fibonacci jelöl ki. Az MACD vételi szignálja és az RSI növekvő trendje tovább fűtheti a papírt.

Amennyiben a részvény visszatér a 38,4 dolláros szint alá, úgy 36,6 dollárnál az 50 napos mozgóátlag lehet fontos menedék. Ha az sem tartja meg a papírt, akkor 35,8 dollárnál a 76,4 százalékos Fibonaccinak lehet kiemelt szerepe, ami megállíthat egy esetleges lejtmenetet.

International Paper (NYSE)

Forrás: [origo]

A Fibonacci-számok a tőzsdén
Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.

LAS VEGAS SANDS (NYSE): Beszorult az árfolyam

Egy emelkedő háromszögben mozog a kaszinókat üzemeltető Las Vegas Sands kurzusa. Kedvező jelzés lenne, ha sikerülne kitörnie az alakzatból, ugyanis ebben az esetben a 200 napos mozgóátlagot is legyűrné az árfolyam. Ezt erősíti az MACD és az RSI emelkedő trendje is. További emelkedés esetén az 51, illetve az 53,5 dolláros szinteket célozhatja meg a papír.

Kedvezőtlen jel lenne, ha letörne az alakzatból az árfolyam. Ezt próbálja megakadályozni az alsó szárat erősítő 50 napos mozgóátlag. Lejtmenet esetén 42,5, illetve 40 dollár közelében lelhet támaszra a kurzus.

Las Vegas Sands (NYSE)

Forrás: [origo]

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

CARREFOUR (Euronext Paris): Hegymenetben a kereskedő

Július ótaemelkedő trendben mozog a francia kiskereskedelmi cég árfolyama, legutóbb a 19,3 eurós szint jelentett komolyabb falatot a számára, de egyelőre úgy néz ki, hogy ezt sikerrel leküzdötte. További emelkedés esetén a 123,6-os Fibo által kijelölt szint kerülhet a kurzus célkeresztjébe 20,8 eurónál.

Lefordulás esetén előbb az 50 napos mozgóátlagban majd az emelkedő trendvonalban bízhat az árfolyam. Ezt követően pedig 18, illetve 16,3 eurónál lévő támaszok állíthatnák meg a lejtmenetet, utóbbit a 200 napos mozgóátlag is erősít.

Carrefour (Euronext Paris)

Forrás: [origo]

RÉMY COINTREAU (Euronext Paris): Fordulni próbál

Sikeresen törte át november végén a csökkenő trendvonalat a francia italgyártó, a Rémy Cointreau kurzusa. A részvény ugyan visszaesett az 50 és a 200 napos mozgóátlag alá, de a trendvonal egyelőre stabilan tartja. Ha fel tud pattanni a papír és ismét a mozgóátlagok fölé tud kerülni, akkor 90 euróig is felmászhat. Optimista esetben a 93 eurót is megérintheti a részvény.

Aggodalomra adhatnak okot az indikátorok, hiszen az MACD eladási szignált mutat, míg az RSI az 50-es szint alatt tanyázik. Ha benéz a papír a trendvonal alá, akkor nem zárhatjuk ki, hogy 77 euró körüli szintet is megnézi közelebbről.

Rémy Cointreau (Euronext Paris)

Forrás: [origo]