Bitang erős a német tőzsde - Íme a nyertesek

Vágólapra másolva!
Jócskán felülteljesített 2012-ben a DAX a nyugat-európai indexekhez képest 30 százalékos emelkedésével. Ebben nagy segítséget nyújtott, hogy 30 komponense közül csupán három nem tudott növekedést felmutatni az év végére, míg a legjobb három papír egyaránt 50 százalék feletti hozamot produkált. A jövő évre vonatkozó prognózisok szerint a német index ismét kétszámjegyű növekedést mutathat fel, aminek köszönhetően új történelmi csúcsot is felállíthat.
Vágólapra másolva!

Mindenkit maga mögé utasított a DAX

Igen jó évet zárhatnak azok a befektetők, akik a német piacon fektettek be, hiszen a helyi DAX index 2012-ben 30 százalékos emelkedést tud felmutatni. Ezzel jócskán felülmúlta a főbb nyugat-európai indexek teljesítményét is a benchmark, a francia CAC 40 és a brit FTSE 100 is csupán szerényebb, 16, illetve 9 százalékos pluszt produkáltak. Továbbá a legjelentősebb európai blue-chipeket tartalmazó Stoxx Europe 50 index 8 százalékos növekedését is túlszárnyalta a DAX.

Forrás: [origo]

Nem járhattak rosszabbul azok sem, akik nem magát az indexet választották befektetési célpontul, hanem csupán egyes komponenseit. A 30 elemű index összetevői közül csak három mutatott fel negatív teljesítményt, ebből kettő, a Fresenius Medical Care (-0,2%) és a Deutsche Telekom (-2,1%) mínusza elhanyagolható. A legnagyobb veszteséget az E.ON befektetőinek kellet elviselniük, miután részvényük árfolyama 15 százalékkal került lejjebb 2012-ben.

A fennmaradó 27 komponens egyaránt a pozitív tartományban zárt, sőt, huszonnégy részvénnyel kétszámjegyű hozamot lehetett elérni. A DAX index 30 százalékos emelkedését az összetevők felének, azaz 15 részvénynek sikerült felülmúlnia, főként 30-50 százalékos plusz mellett, de négy esetben 50 százalék feletti hozamot lehetett elérni.

Forrás: [origo]

A három legjobban teljesítő komponens a Continental, a Lanxess és a Deutsche Lufthansa volt 81,7, 65,3, illetve 56,2 százalékos emelkedés mellett, tehát a dobogó harmadik fokán álló cég is közel kétszer annyit növekedett 2012-ben, mint a DAX, ami ugyebár kiemelkedő teljesítményt nyújtott a főbb nyugat-európai indexek körében.

Forrás: [origo]

Continental: Ázsia és Amerika hátán gurul

Az elsősorban gumiabroncsgyártással foglalkozó német cég igen jó évet tudhat maga mögött, annak ellenére, hogy az európai adósságválság miatt igencsak megcsappant a kereslet az autók iránt. A társaság ezt ázsiai és amerikai expanzióval küszöbölte ki, az itteni bővülésből ugyanis a német autóipar sem marad ki.

A vállalat menedzsmentje nemrégiben erősítette meg, hogy több mint 7 százalékos árbevétel bővülést vár idén, továbbá a profitabilitás javulására is számítani lehet az alacsony alapanyag (gumi) költségeknek köszönhetően. A befektetők öröme könnyen lemérhető a Continental 2012-es teljesítményéből, 82 százalékos emelkedésével ugyanis kiérdemelte a legjobban teljesítő DAX komponens címet.

Continental (heti)

Forrás: [origo]

Lanxess: A Continental nyomában halad

Szoros kapcsolat figyelhető meg a lista első két helyezettje között, ugyanis előbbi magával húzta utóbbit. A német Lanxess a világ legnagyobb szintetikus gumigyártójának számít, termékét pedig elsősorban gumiabroncsok, csövek és ablaktömítések készítése során hasznosítják.

Bevételének mintegy negyede származik a gumiabroncsgyártóktól, valamint további 15 százalék köthető egyéb autóipari cégekhez, azaz az autógyártás helyzete komoly befolyással bír a vállalatra. Ezáltal a Lanxess részben hasonló trendeknek volt kitéve, mint a Continental, a gyenge európai keresletet az észak-amerikai és kínai expanzióval ellensúlyozta.

Lanxess (heti)

Forrás: [origo]

Deutsche Lufthansa: Kedvező légiipari kilátásokra szárnyal

Igen kedvezőek a harmadik helyet megszerző Lufthansa iparági kilátásai, amit jól mutat, hogy a Nemzetközi Légiszállítmányozási Szövetség (IATA) decemberben ismét megemelte 2012-es profitvárakozását a légiközlekedési iparra. A legfrissebb előrejelzés szerint idén 6,7 milliárd dollár nyereséget termelhet idén a szektor, szemben az ősz elején várt 4,1, illetve a nyár elején várt 3 milliárd dollárral. A jövő évi profit 8,4 milliárd dollár lehet a korábbi 7,5 milliárdos előrejelzés után.

November eleje óta egy összeolvadási ügylet is fűti a Deutsche Lufthansa árfolyamát, ezek szerint a német társaság a Turkush Airlines-szal egyesülne. Elemzői vélemények szerint a Lufthansa olyan régiókban növelhetné befolyását a tranzakciónak köszönhetően, mint a Közel-Kelet, illetve Dél-Ázsia ahol eleve kisebb a kitettsége. Utóbbiak irányába pedig eleve növekvő utasforgalom tapasztalható.

Deutsche Lufthansa (heti)

Forrás: [origo]

Fresenius Medical Care: Nagy terhet jelent az erősödő dollár

Október végéig jól tartotta magát a világ legnagyobb dialízis termékeket gyártó és dialízis szolgáltató cégének árfolyama, azonban az ekkor közzétett profit warning hatására odaveszett az idei emelkedés. A menedzsment az euróval szemben erősödő dollárral indokolta lépését, miután a gyógyszeripari társaság bevételeinek kétharmada Észak-Amerikából származik.

Anyavállalata, a Fresenius SE diverzifikált egészségügyi portfóliójának köszönhetően jobban teljesített, csupán részben volt érezhető az esetében leánya gyengélkedése. A 23 százalékos árfolyam emelkedést nagyban támogatta, hogy profitja 2012 első kilenc hónapja során 21 százalékot emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Fresenius Medical Care (heti)

Forrás: [origo]

Deutsche Telekom: Leépítés és osztalékvágás a láthatáron

Egyaránt lehangoló teljesítményt mutathatnak fel az európai telekommunikációs szektor képviselő 2012-ben a lassuló gazdasági környezet közepette. A cégek többsége jelentős adósságállományt halmozott fel, amire eszközeik értékesítésével és részvényesi juttatásaik lefaragásaival válaszoltak.

Bár a német telekomcég is visszavágta osztalékát, de ezt elsősorban a jelentős beruházási igénnyel indokolta, aminek segítségével 2014-ben visszatérnének a bevétel és a profit növekedéséhez. Az idei 70 cent után jövőre 50 cent osztalékot fizethet a cég részvényenként, míg korábban az elemzők 60 centes kifizetésre számítottak. 5,7 százalékos osztalékhozamát tekintve nem nevezhető a legkecsegtetőbb osztalékpapírnak, miután az európai szektorátlag 8 százalék közelében mozog.

A Bloomberg értesülései szerint a Deutsche Telekom a profitabilitás javítása érdekében létszámleépítésektől sem hátrálna meg. Információk szerint akár 12 ezer munkavállalójától is megválhat Németországban a telekomcég, ami helyi munkaerő-állományának mintegy 10 százalékát jelentené.

Az ősz elején még igen jól állt a Deutsche Telekom papírja a parketten, árfolyama 10 euró felett is járt, azóta azonban a 8 eurós szintek közelében is megfordult a kurzus. Az év eleje óta 2,1 százalékkal került lejjebb az árfolyam, amivel a DAX második legrosszabbul teljesítő komponense volt 2012-ben.

Deutsche Telekom (heti)

Forrás: [origo]

E.ON: A gázalapú energiatermelése elfüstöli a profitot

Komoly problémát jelent az E.ON közműcég számára, hogy Németország a tavalyi fukushimai katasztrófát követően elfordult az atomenergiától és a megújuló energiaforrások felé kezdett el nagyobb léptékben nyitni. A német kormány 40 százalékra szeretné feltornázni a szeptember végi 26 százalékról a megújuló energiaforrások arányát. A közműcégeknek azonban idő kell a beruházások véghezviteléhez, így a hagyományos energiahordozókra, mint a földgáz vagy a szén térnek át első körben.

Legnagyobb versenytársához, az RWE-hez képest jócskán alulteljesít az E.ON, ami a két cég eltérő energiamixéből adódik. Előbbi energiatermelésének 63 százalékát szénből fedezi, míg ugyanez az E.ON esetében csupán ennek a fele. Utóbbi esetében a gáztüzelésű erőművek dominálnak, melyek a jelenlegi környezetben nem képesek profitot termelni, a Bloomberg szerint 13 euró veszteséget termeltek megawattóránként.

A DAX leggyengébbje novemberi gyorsjelentése ugyan jól sikerült, de a befektetők öröme nem volt felhőtlen, miután a cég bejelentette, hogy felülvizsgálja 2013-as terveit, ráadásul törtölte várakozásaiból a minimum osztalékszintet is.

E.ON (heti)

Forrás: [origo]

DAX: Irány a csúcs

Jövőre is kétszámjegyű növekedést várnak a DAX-tól a profik. A Bloomberg információ szerint az Axa 13, míg a Commerzbank 11 százalékos bővülést vár jövőre a német indextől, ami ezek szerint akár új történelmi csúcsra is emelkedhet 8500 pont közelében. Jelenleg a 8150 pontos szint közelében található a csúcsszint.

DAX (havi)

Forrás: [origo]