Elkezdődött a tisztogatás az építőiparban

Vágólapra másolva!
Megugrott a megszűnő cégek száma az építőiparban, miután a jogszabály lehetővé teszi a kényszertörlést. A gyorsított eljárást gyakran alkalmazzák a cégbíróságok.
Vágólapra másolva!

Rekordszámú, 707 vállalat szűnt meg novemberben az építőiparban. Egyetlen hónap alatt eddig még sohasem lett ennyivel kevesebb a vállalkozások száma az ágazatban - közölte az Opten céginformációs szolgáltató csütörtökön.

A közlemény szerint a növekedés a kényszertörlési jogszabály hatályba lépésével magyarázható. A kényszertörlés a korábbi kényszer-végelszámolást váltotta föl a cégeljárásban.

A március óta alkalmazható új eszköz egyik fontos újdonsága, hogy a cégbíróságoknak nem kell felszámolást elrendelniük azokban az esetekben, amikor a cég vagyona nemhogy a hiteleket, de még a felszámolás költségeit sem fedezi. A cégbíróságok így egyszerűsített eljárásban szüntethetik meg a magukra hagyott, eladósodott, adótartozást fölhalmozó cégeket.

Ezzel magyarázható az is, hogy miközben a megszűnések száma megugrott, a felszámolások és a végelszámolások száma nagymértékben csökkent az építőiparban az utóbbi hónapokban. Novemberben 266 céggel szemben indult felszámolási eljárás. Ilyen kevés új felszámolás legutóbb 2010 augusztusában volt, amikor 188 új eljárást tettek közzé.

Az Opten adatai szerint novemberben 258 új építőipari céget alapítottak Magyarországon. A múlt év végéig rendre több, vagy nagyjából annyi céget alapítottak az ágazatban, mint amennyi megszűnt. Most hónapok óta a megszüntek felét sem éri el az új bejegyzések száma.