Vágólapra másolva!
Kormányzati támogatással újraéled a salgótarjáni üveggyártás. Egy év múlva már 300 embert foglalkoztatnának.
Vágólapra másolva!

Gyáravatót tartott a Tarján Glass Kft. csütörtökön. A nagy múltú Salgótarjáni Öblösüveggyár utódja, az egykor üveggyapotot gyártó, URSA nevű cég Salgótarjánban üresen álló telephelyén kezdte meg működését, egyelőre 47 dolgozóval.

Czékmán József, a Tarján Glass Kft. ügyvezetője azt mondta, a második lépés a kutatás-fejlesztés és az oktatás lesz. Jövőre pedig bővítik a gyárat egy automata palackgyártó gépsor üzembe helyezésével, ezzel további 250 új munkahely jöhet létre a városban.

A Salgótarjáni Öblösüveggyárban 2006-ban még 500-an dolgoztak, a 2011-es felszámolás pedig 200 fő elbocsátásával járt - mondta Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere. Közölte, hogy a korábban külföldön munkát vállaló szakemberek egy része visszatért az üzem indulására.

A megnyitón elhangzott, hogy a hazai borhoz és pálinkához évente felhasznált 300 millió üvegpalack 95 százaléka ma még importból származik, ez a szegmens lehet az új gyár egyik fő piaca. A hazai gyártás fellendítésére a kormány is áldoz, 92 milliós központi támogatást adott.