Egymilliárd dollár bánatpénzt fizet a Toyota

Vágólapra másolva!
Peren kívüli megegyezéssel lezárult a hibás gázpedálok miatt a Toyota ellen indított monstre perek közül az első. A vállalt kártérítés mértéke rekordnagyságú az autóiparban.
Vágólapra másolva!

Megegyezett a Toyota azokkal az amerikai autótulajdonosokkal, akik a céget egyes járműveinél tapasztalt váratlan gyorsulás miatt perelték be. A megállapodás értelmében a japán autógyártó 1,1 milliárd dolláros kártérítést fizet.

Ekkora összeget még nem fizettek ki az autóiparban ilyen címen - írta a Wall Street Journal amerikai üzleti lap internetes kiadása. A vállalatnak ezzel együtt több mint 3 milliárd dollárjába kerül a hiba. A 2009-ben és 2010-ben előkerült esetek - melyeknek több halálos áldozata is volt - megtépázták a Toyota hírnevét, ami érzékenyen érintette az eladásokat.

A kártérítésre összesen 16 millió Toyota, Lexus és Scion márkájú amerikai kocsi tulajdonosa jogosult, autójuk típusától és életkorától függően készpénzben vagy szervizelés formájában. A megállapodást ugyanakkor még jóvá kell hagynia a kaliforniai bíróságnak, ahol a per indult.

Akkor sem lélegezhet még fel a Toyota, ha az ügy valóban lezárul, két másik per is folyik ugyanis ellene. Az egyik egy fogyasztóvédelmi eljárás, a másik pedig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanújával indult.