Pecázz a felhőben, busásan megtérülhet!

Vágólapra másolva!
Első ránézésre nem túl jelentős, mégis jelzésértékű akvizícióra szánta rá magát az Oracle a héten a felhő alapú IT-szolgáltatásokat kínáló Eloqua felvásárlásával. A terület a technológiai szektor egyik legforróbb szegmense, ahol egyre több kisebb-nagyobb vállalkozás nyüzsög, miközben az iparág nagyágyú erőltetett ütemben fejlesztik a felhőre épülő vállalati szolgáltatásaikat, sokszor már meglévő tudás és szolgáltatások felvásárlásával. Gyors szűrésünk alapján az Eloqua több kisebb versenytársa is felvásárlási célpont lehet, köztük a magyar alapítású LogMeIn is.
Vágólapra másolva!

871 millió dollárért vásárolja fel az Oracle az egyik aprócska versenytársát, az Eloquát, hogy tovább erősítse pozícióit a számítási felhőre épülő szolgáltatások terén - derült ki csütörtökön. Ha minden jól megy, az üzletet már 2013 első felében nyélbe ütik a felek, a vételár 31 százalékos prémiumot tartalmaz a szerdai árhoz képest. Nem meglepő módon az Eloqua a hetet már ezeken a szinteken, 23,5 dollár körül zárta, busásan megjutalmazva a kis, veszteséges cégben bízó befektetőket.

Bécsi, de nem osztrák

A Virginiában található Viennában (ez egyébként Bécs angol neve) működő Eloqua fő profilját marketing és értékesítéstámogatási szoftverek adják, elsősorban ezek tevékenységek hatékonyságának mérésére nyújt megoldásokat a szoftverkínálata. Az Eloqua megoldásaival a vállalati ügyfelek pontosan mérhetik az ügyfelek és a cég közötti interakciókat a weboldalakon vagy a közösségi médiában.

A 2000-ben, azaz a dotkom-lufi legvadabb időszakában alapított Eloqua idén augusztusban ment tőzsdére, de viszonylag hosszú története ellenére nem nyereséges, és a tőzsdei kibocsátáskor is arra figyelmeztette a befektetőket, hogy előfordulhatnak még vaskosan veszteséges időszakok.

Az Oracle életében nem ez az első hasonló jellegű, felhőalapú szolgáltatásokra koncentráló akvizíció, és jó eséllyel nem is az utolsó, hiszen ahogy korábbi elemzésünkben is rámutattunk, az Oracle stratégiájának fókuszába szeretné állítani a vállalati szolgáltatásokat és a számítási felhőt.

Sok egyéb mellett az egyik emlékezetes ügylet még 2005-ben történt, amikor az Oracle felvásárolta a felhőalapú humánerrőforrás-kezelési szolgáltatást kínáló Peoplesoftot, de a vállalat már idén is mintegy 3,3 milliárd dollárt költött két vállalatra, a RightNow Technologiesre és a Taleo Corpra, amelyek szintén hasonló, felhőalapú vállalati szolgáltatásokat kínálnak.

Micsoda? Felhő?

Az elmúlt pár év leghangzatosabb hívószavává nőtte ki magát az IT-ban a "cloud", azaz a számítási felhő. A felhőalapú szolgáltatások lényege, hogy a felhasználók az adatokat, szolgáltatásokat és szoftvereket távoli szervereken érik el, és sokszor nem is kell feltétlenül telepíteniük a saját gépükre külön programokat. Rokon fogalom még a SaaS ("software as a service"), azaz a "szolgáltatásformába" csomagolt szoftver. Ilyen SaaS szolgáltatás például a Google böngészőn keresztül elérhető irodai szoftvercsomagja és hálózati tárhelye, a Google Drive.

A számítási felhő jelentős rugalmasságot ad a vállalati ügyfelek számára, hiszen ahelyett, hogy meghatározott számú szoftverlicencet kellene időről időre megvásárolni az SaaS szolgáltató a maga rendelkezésre álló hatalmas kapacitásán belül játszi könnyedséggel adhat újabb felhasználókat a szolgáltatáshoz. Ezek a megoldások ráadásul általában mobileszközökről is elérhetők, így megszűnik a vállalati lét "röghöz kötöttsége" is.

A felhőt mostanság talán még nagyobb felhajtás övezi, mint a közösségi média cégeket, de legalábbis egyformán forró területnek tekinthető (a közösségi média elsősorban a fogyasztókra fókuszál, míg a felhő igazi előnyei főként vállalati szolgáltatásoknál jelentkeznek, bár nyilván vastag átfedés van a két szegmens között). Nem véletlen, hogy az elmúlt két évben vagy fél tucat, jellemzően kisebb felhős szoftvercég lépett tőzsdére, és az sem véletlen, hogy az Oracle-höz hasonló IT-nagyhalak sorban csipegetik fel az ilyen cégeket. Ennek pedig akár érdemes is lehet elébe menni.

Felhőkben rajzanak a felvásárlási célpontok

Nehéz természetesen egészen pontosan definiálni, hogy mely cégek válhatnak felvásárlási célponttá, sőt, valójában az sem teljesen triviális, hogy mely cégek a "tisztán" felhővel foglalkozó vállalkozások. Az Eloqua közvetlen versenytársai között kutatva azért horogra akad egy-két érdekes név, köztük például az a Workday, amely alig pár hónapja lépett tőzsdére, és egyébként az Oracle által felvásárolt Peoplesoftból kivált vezetők alapították.

A piaci kapitalizációt tekintve egyedül talán a Workday lóg ki az "ideális" felvásárlási célpont kategóriájából, a vállalat részvényeinek összértéke meghaladja a 9 millárd dollárt, ami már a legnagyobb IT-mammutok számára is meglehetősen nagy, bár nem kivitelezhetetlen akvizíciót jelentene. Az egymilliárd dollár körüli vagy az alatti kapitalizáció ugyanakkor problémamentes célpontot jelöl.

Anélkül, hogy igazán mély elemzésekbe bocsátkoznánk, két fontos tényezőt kell kiemelnünk az újonnan tőzsdére lépett felhőcégek kapcsán. A társaságok túlnyomó része egyfelől nem nyereséges, ami miatt például a széles körben használt, de profitra épülő P/E rátát nem is használhatjuk az értékelésre, másfelől igen vaskos értékeltség mellett forognak a piacon.

Az Eloquáért kínált 871 millió dollár a társaság 2012-re várt éves bevételének több mint nyolcszorosa (azaz az árfolyamot és az egy részvényre jutó árbevételt összehasonlító P/S mutatója ennyi), ami meglehetősen magas értéknek számít. Az Eloqua értékeltsége ráadsául a 30 százalék feletti akvizíciós prémium révén ugrott ilyen szintre, az egyaránt idén tőzsdére lépett Splunk, Cornerstone és Workday piaci értékeltsége még ennek is többszöröse.

Nem meglepő módon a többéves, akár egy évtizedes tőzsdei múltra visszatekintő, érettebb cégek a szegmensben lényegesen alacsonyabb, a hosszú távú átlagos piaci értékeltséghez közelebb eső szinteken mozognak a P/S rátát tekintve is.

Szinte biztosan lesz még felvásárlás

A meglehetősen önkényes és gyors, felületes keresésünk alapján úgy tűnik tehát, hogy az Eloqua versenytársai közül két cég, a Broadsoft és az igen erősen magyar kötődésű LogMeIn kerülhet az Oracle-höz hasonló nagyvállalatok felvásárlásainak célkeresztjébe, miután a kapitalizációjuk nem haladja meg az egymilliárd dollárt, ehhez viszont olyan árbevétel társul, amellyel a piaci értékeltségük még elfogadható, és tetszetősebb felvásárlási prémiumnak is teret ad. Érdemes hozzátenni, hogy a vállalati rendszerekhez távoli elérést biztosító LogMeIn nem tipikusan felhő szolgáltatást nyújt, de szorosan illeszkedik ehhez a szegmenshez.

Mindez nem jelenti a két cég biztos felvásárlását, és azt sem, hogy ne lehetne a Workday vagy a Splunk a következő halacska, amelyik horogra akad. Arról nem is beszélve, hogy távolról sem az Eloqua közvetlen versenytársai az egyedüli szóbajöhető célpontok. A tőzsdén kívüli, induló vállalkozások között is tömegével találhatnak az ebbe az irányba terjeszkedő IT-óriások finom csemegéket, amelyek felvásárlásával mentesülhetnek a tőzsdével járó, néha kellemetlen nyilvánosságtól és felhajtástól is.