Vágólapra másolva!
Változatlanul rossz a hangulat az európai tőzsdéken az amerikai költségvetési problémákkal kapcsolatos bizonytalanság miatt, miután tegnap támogatottság hiányában el kellett halasztani a republikánus szavazást a fiscal cliff elkerülésére beterjesztett B tervről. Emiatt továbbra is nagyon bizonytalan, hogy Amerika eltudja-e kerülni a költségvetési szakadékot. A vezető részvényindexek még lejjebb kerültek napközben, míg itthon a BUX jelentősen felülteljesítve társait, csak enyhe mínuszban mocorog.
Vágólapra másolva!

Újra kilóg a sorból a BUX

Az Európában uralkodó rossz hangulat ellenére a BUX csak kisebb veszteségeket mutat, amivel jelentősen felülteljesíti régiós társait. A szomszédos piacokon nagyobb mínuszokat lehet látni, míg a magyar részvényindex csak minimálisan található tegnapi záróértéke alatt. Az osztrák ATX-et az Erste Bank 3,7 százalékos zuhanása húzza lejjebb, miután a vállalat bejelentette, hogy 63 millió euróért eladja ukrán leányát.

Forrás: [origo]

A BUX teljesítményét a főbb papírok húzzák lejjebb, melyek közül pocsékul teljesít a Magyar Telekom. A telekomcég részvényei újabb történelmi minimumot ütöttek délelőtt, 359 forinton is forognak, délben nem sokkal e fölött forognak.

Magyar Telekom árfolyama

Forrás: [origo]

A többi blue-chip közül a Richter 0,2 százalékos, a MOL 0,4 százalékos, míg az OTP fél százalékos mínuszban mozog. Az Egis ezzel szemben nem mutat elmozdulást, minimálisan tegnapi záróértéke alatt tanyázik.

Forrás: [origo]

A rosszabb részvénypiaci hangulatban a forint tovább csúszott a lejtőn, az euróval szembeni árfolyama már 286,8 körül mozog délben. Egy dollárért már 217 forintot, egy svájci frankért 237,3 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

A lejtőn mozog Európa

Az európai piacokon továbbra is rossz a hangulat a hét utolsó napján, miután tegnap támogatottság hiányában el kellett halasztani az amerikai költségvetési problémák megoldásáról szóló szavazást. A republikánusok egy B tervet terjesztettek be a fiscal cliff elkerülésére, ami az évi 1 millió dollárnál kevesebbet keresőkreterjesztené ki a Bush-féle adókedvezményeket. Azonban ez ha át is ment volna a Képviselőházon, a demokratáknak nem tetszik, és Barack Obama is jelezte korábban, hogy megvétózná az előterjesztést a Szenátusban.

Ezzel továbbra is kétséges, hogy az Egyesült Államoknak sikerül-e elkerülnie a költségvetési szakadékot, és ez a nyugtalanság az európai tőzsdékre is hatással van. Egyelőre semmilyen olyan esemény nem történt, ami megváltoztatta volna a hangulatot, így továbbra is az eladók uralják Európát.

A vezető részvényindexek tovább halmozták a mínuszokat, és a leggyengében teljesító holland AEX már 1 százalékot esett. Gyengülésében az SBM Offshore 3,5 százalékos, valamint az ArcelorMittal 3 százalékos zuhanása játszik szerepet. Az acélgyártó papírjait azért kezdték adni a piaci szereplők, mert az acélgyártó 4,3 milliárdos goodwill-leírást jelentett be. További rossz hír, hogy nem számítanak fokozódó keresletre az acél európai piacán

Forrás: [origo]

Európában kifejezetten rosszul teljesítenek a bankok, a Barclays 2,8 százalékos mínuszban, a Lloyds pedig 2,5 százalékos mínuszban forog, jelentősen lejjebb lökve a londoni FTSE indexet. A rosszabb hangulatot az esetükben az okozhatja, hogy a parlament bizottsága szerint erőteljesebb intézkedésekeket kéne bevezetni az esetükben, hogy biztosítani lehessen a pénzügyi stabilitást, és ne az adófizetők pénzéből kelljen megmenteni a pénzügyi intézményeket a jövőben.

Az Aviva fél százalékkal került lejjebb, miután kiderült, hogy 1,8 milliárd dollárért eladja az életbiztosítással foglalkozó amerikai üzletágát az Athene Holdingnak.

Barclays árfolyama (LSE)

Forrás: [origo]