Vágólapra másolva!
Támogatottság hiányában el kellett halasztani a republikánusok B tervéről szóló szavazást, ami miatt továbbra is kétséges, hogyan fogják megoldani az amerikai költségvetési problémákat. A fiscal cliff megoldásának határideje pedig egyre közeledik, és továbbra sem tudni, hogy sikerül-e egyezségre jutni év végéig. A bizonytalanság miatt gyengülni kezdtek az ázsiai részvényindexek, és visszatértek több hónapos csúcsaikról. Amerikában viszont még jókedv uralkodott a tőzsdéken, mivel a halasztás piaczárás után történt meg. A főbb indexek kisebb pluszokat tudtak összehozni, különösen jól mozogtak a New-York-i tőzsdét üzemeltető NYSE Euronext részvényei, melyek a cég felvásárlása után valósággal szárnyalni kezdtek.A nyugtalanság és az ázsiai piacok esése az európai börzékre is kihathat, ahol 0,4-0,6 százalékos mínuszban indulhat a nap a határidős indexek alapján. 
Vágólapra másolva!

Bizonytalanság miatt gyengül Ázsia

A kezdeti kisebb emelkedések után gyengülni kezdtek az ázsiai részvényindexek, miután kiderült, hogy Amerikában a republikánusok elhalasztották a fiscal cliff elkerülésére beterjesztett B terv megszavazását, miután a tervnek nem akadt elegendő támogatója. A javaslat az évi 1 millió dollárnál kevesebbet keresőkre is kiterjesztené a Bush-féle adókedvezményeket, azonban ez a demokratáknak nem tetszik (sokkal alacsonyabb jövedelmi szinttől adnának csak kedvezményeket), és Barack Obama is jelezte korábban, hogy megvétózná az előterjesztést.

Ezzel továbbra is bizonytalan, hogy az Egyesült Államoknak sikerül-e elkerülnie a költségvetési szakadékot, és ez a nyugtalanság az ázsiai tőzsdékre is hatással volt. A leggyengébb formát a japán Nikkei és a dél-koreai Kospi mutatta, melyek egyaránt 1 százalék körüli veszteségeket szenvedtek el.

A Nikkei így újra 10 ezer pont alá került, de még így is nyolc hónapos csúcsa körül tanyázik. A Kospit pedig azok a hírek sem tudták segíteni, hogy lapértesülések szerint a dél-koreai kormány december 26-án növekedés ösztönző lépéseket jelenthet be. Az index három hónapos csúcsai alatt mozog.

A kínai Shanghai Composite is esik, és visszatért öt hónapos csúcsáról, ahova az elmúlt napok emelkedései után került.

Forrás: [origo]

Nagyot ugrott a NYSE Euronext

Jó hangulat uralkodott tegnap az amerikai börzéken, amit változatlanul az amerikai költségvetési szakadékkal kapcsolatos -ezúttal kissé pozitív-fejlemények alakítottak. John Boehner republikánus vezető ugyanis elmondta, hogy mindent meg fognak tenni a fiscal cliff elkerülésére, és rendkívül optimista, hogy ez sikerül is. A vevők vásárlási kedvét a kedvező makroadatok is meghozhatták.

A korábban beterjesztett B-tervről szóló szavazás piaczárás után volt esedékes, és ezt még jókedvűen várták a tengerentúli befektetők. Később, piaczárás után kiderült, hogy a szavazást el kellett halasztani alacsony támogatottsága miatt, de ez már nem befolyásolta a vezető részvényindexeket, melyek fél százalék körüli pluszokat tudtak összehozni. Egyedüli kivételként a Nasdaq maradt le, mely 0,2 százalékot tudott csak erősödni, többek között az Apple esése miatt.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai szintén jól teljesítettek, az összes a pozitív tartományban fejezte be a napot, melyek közül kiemelkedtek a pénzügyi társaságok papírjai. A Bank of America 3 százalékot, a JP Morgan 2,3 százalékot, a Citigroup 1,8 százalékot, míg a Goldman Sachs 1,9 százalékot tudott erősödni.

A technológiai szektor a legnagyobb komponensű Apple esése miatt maradt le, a vállalat részvényei 0,9 százalékot vesztettek értékükből. A szektort nem tudta feljebb húzni a Microsoft 1,4 százalékos, a Yahoo fél százalékos, és a T&T 0,8 százalékos emelkedése sem.

Forrás: [origo]

Először 9 százalékos pluszba lendült a gyorsjelentés főbb számaira piaczárás után a Research in Motion, majd később 11 százalékos mínuszba zuhant vissza zárás utáni kereskedés során. A kezdeti emelkedés oka a cég kedvező gyorsjelentése volt, ugyanis kisebb veszteségeket és nagyobb bevételt értek el a negyedév során, mint amire az elemzők számítottak. Az elmúlt három hónapban 6,9 millió okostelefont (várt: 6,94 millió) és 255 ezer tabletet (várt: 149,5 ezer) adtak el. A papír azért kezdett zuhanni, mert a cég szerint veszteséges lesz a negyedik negyedév, mivel a vevők kivárnak az új BlackBerry 10 január végi debütálásáig.

3 százalékot emelkedett piaczárás után a Nike, miután remek profitokról számolt be a sportszergyártó gyorsjelentésében. A vállalat jövőbeli megrendeléseinek nagysága 7 százalékot emelkedett, főként az USA, Kelet-Közép-Európa volt erős, illetve a feltörekvő piacok.

A tegnapi nap egyik legnagyobb eseménye a New-York-i tőzsdét üzemeltető NYSE Euronext felvásárlása volt, melyért 8,2 milliárd dollárt adott az IntercontinentalExchange. Ezek után kiváló formában voltak az Euronext papírjai, és több mint 34 százalékot szárnyaltak.

NYSE Euronext (NYSE, dollárban)

Forrás: [origo]

A nyersanyagok közül pocsékul teljesített tegnap az arany és az ezüst, az előbbi 1650 dollár alá, míg az utóbbi 30 dollár alá zuhant be.

Ma sem leszünk híján makroadatoknak, délután ugyanis a novemberi személyes jövedelmek változását, és a személyes kiadások változását teszik közzé. Ezen kívül a tartós fogyasztási cikkek rendelésállományának novemerbi alakulásáról, és a michigani fogyasztói bizalmi index decemberi értékéről is képet kaphatunk.