Kína jól lehúzott minket

Vágólapra másolva!
Általában nagyon tudnak kereskedni a magyarok az idén, tíz hónap alatt 1760 milliárd forint haszonra tettünk szert a külkereskedelem révén. Az EU-val jó kereskedni, azon belül a románoktól szedtük el a legtöbb pénzt. Az unión kívüli országokkal azonban nincs szerencsénk, Kína egyedül 665 milliárdos nyereséget szívott el tőlünk.
Vágólapra másolva!

Sárgacsekk-adónyi pénzt szerzett Magyarország októberben a külfölddel való kereskedésből. Abban a hónapban 182 milliárd forint többlettel zárt a külkereskedelmi mérleg, derül ki a KSH adataiból. Közel annyi nyereségre tettünk szert egyetlen hónap alatt, mint amennyit a kormány jövőre egész évben beszed a sárgacsekk-adóként elhíresült pénzügyi tranzakciós adóból a bankoktól (akik részben vagy egészben áthárítják a terhet az emberekre, vagyis valójában a lakosság fizeti meg a kormány új adóját).

Nem csak október volt ilyen jó, az év minden hónapjában több árut, szolgáltatást adtunk el külföldieknek, mint amennyit vásároltunk tőlük. A rekordot június tartja, amikor 227 milliárd többlet jött össze a külkereskedelmi mérlegben, az év első tíz hónapjában pedig 1760 milliárd forint haszonra tettünk szert.

Az EU-val jól tudunk kereskedni, mert tíz hónap alatt 2306 milliárd forintos haszonra tettünk szert a másik 26 uniós tagországgal való kereskedéssel. Leginkább a románokkal jó kereskedni, a velük való adásvétellel 665 milliárdos nyereséghez jutottunk, a németekkel való kereskedésből 559 milliárdos hasznot szereztünk.

Az EU-n kívüli országok azonban rajtunk gazdagodtak, tíz hónap alatt 546 milliárd forinttal több árut, szolgáltatást adtak el nekünk, mint mi nekik. Kína egyedül 664 milliárd forintot szívott el tőlünk.

Tavaly ennél százmilliárd forinttal kisebb volt ilyenkor a nyereség, egész évben pedig csaknem 2000 milliárd forint többletet könyvelhetett el az ország a külkereskedelemmel. A jelek szerint ezt az idén túlszárnyaljuk.

Október egyébként a dinamika szempontjából vegyes hónap volt. Forintban számolva a kivitel 2, a behozatal 1,7 százalékkal nőtt, euróban számolva azonban 5,9, az export 5,2 százalékkal bővült.