Két kézzel szórja a pénzt a kormány

Vágólapra másolva!
A kormány, miközben ősszel három adóemeléseket tartalmazó megszorítócsomagot is elfogadott, és már az idén decemberben növelte a jövedéki adót, karácsony előtt költekezni kezdett.
Vágólapra másolva!

Kinyitotta a pénztárcáját a kormány a karácsony előtti utolsó napon, több egyedi döntéssel több mint 40 milliárd forint elköltésére adott felhatalmazás a kabinet, vagy már el is költötte a pénzt. Az év végi költekezést vélhetően azért hajtja végre a kabinet, mert még így is biztos abban, hogy az idei költségvetési hiány a tervezetten belül marad, és ezzel is igyekszik tehermentesíteni a jövő évet, a 2013-as költségvetés nagyon ki van feszítve. A pénzköltés mégis annak fényében visszás lehet, hogy ősszel a kormány három megszorító csomagot is elfogadott, amelyek jövőre lépnek életbe, és adóemeléseket és új adók bevezetését tartalmazzák. Az idén decemberben pedig a jövedéki adó emelése lépett életbe.

Dunaújvárosnak másfél milliárd forint támogatást ítélt meg a kormány. Eredetileg 650 millió forintot akartak az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került városnak adni, de Orbán Viktor több mint a duplájára emelte az apanázst.

Arról is döntött a kormány, hogy a fővárosban a Tüskecsarnok mellett uszoda épülhet, a 2014-re befejeződő projekt 2,2 milliárd forintot emészt fel.

Ezek azonban eltörpülnek ahhoz a 11,9 milliárd forinthoz képest, amennyit elvisz év végéig az, hogy 17 olyan szerződést zár le a kormány, vagyis kivásárolja a magánbefektetőt, ahol sportlétesítmény épült pár éve az állam és a magánszféra együttműködése révén (ppp-konstrukcióban).

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter azt jelentette be, hogy 27 milliárd forintot adnak vissza év végéig az egészségügyi intézményeknek, így azt a pénzt elkölthetik.

A mentőszolgálat 60 új mentőt is kap január végéig, de hogy ez mennyibe kerül, Balog nem mondta el.