Ijesztően elgyengült az arany - Baj van?

aranykis
Vágólapra másolva!
Brutálisan gyenge az arany. Sorozatos jó hírek jöttek az utóbbi hetekben, az árfolyam mégis heves eséssel törte le tegnap a 200 napos mozgóátlagot. Nem segít az amerikai pénznyomtatás, vagy a lazítás politikáját még agresszívabb módon zászlajára tűző japán politikai fordulat sem, ami igen ijesztő képet festhet a jövőre vonatkozóan. Azt csak remélni tudjuk, hogy a biztonságos befektetés ígéretével mostanra fizikai arannyal jól kitömött magyar lakosságnak nem kell egy méretesebb korrekciót végigülnie az aranyéveket követően.
Vágólapra másolva!

Elképesztő gyengeséget mutatnak az utóbbi évek sztárbefektetéseként számon tartott nemesfémek. Hiába folytatja a likviditásbővítést az amerikai jegybank, hiába a galamblelkű japán párt győzelme, az arany árfolyama újabbnál újabb mélységek felé veszi az irányt. Tegnap a technikailag is fontos 200 napos mozgóátlag is letört, így egyre vészjóslóbb üzeneteket küld számunkra a piac.

Miért is?

1, Az arany árfolyamának emelkedését az utóbbi években a jegybanki likviditásbővítések hajtották: minél több pénzt nyomtattak a jegybankok, az arany ára annál magasabbra kúszott. Ez a szabályszerűség a Fed hetekkel ezelőtti újabb körös eszközvásárlási programjának bejelentésével látványosan megtört. Bár a reálhozamok újabb mélypontra csökkentek a tengerentúlon, a korábban ezzel szorosan együttmozgó arany árfolyama meredek lejtőre került.

Az aranyár (USD/uncia, feketével) és az amerikai tíz éves reálhozam (%, pirossal, fordított skálán) alakulása

2, Az arany árát az utóbbi hetekben még az sem tudta felfele segíteni, hogy a dollár árfolyama gyengülő tendenciát mutatott. Normális körülmények között a zöldhasú gyengülése (ceteris paribus) az arany árfolyamának emelkedését kell, hogy okozza, hiszen a dollárban denominált nemesfém így tudja csak megtartani reálértékét. Ezúttal mindenesetre elmaradt a várt aranyár emelkedés.

Az arany (USD/uncia, feketével) és az EURUSD (pirossal) árfolyama

Miközben a piaci folyamatok meglehetősen ijesztő képet festenek, tegnap még a technikailag fontos 200 napos mozgóátlag is megreccsent a nemesfém piacán. Azt talán mondani sem kell, hogy ha innen nem sikerül visszakapaszkodnia az arany árának (volt már ilyenre példa, tehát nem lehetetlen küldetés), az akár hosszabb távra is távol tarthatja a bikát a nemesfém piacától.

Az arany árfolyama (USD/uncia)

Persze látjuk azt, hogy a kínai lassulás, az indiai folyó fizetési mérleg körüli bonyodalmak, vagy az amerikai árfolyamnyereségadó emelés előtti eladások negatív tényezőként hatottak az utóbbi időszakban, mégis úgy érezzük, hogy a nemesfém piacán ezek ellenére is feltűnőnek mondható a gyengeség. Márpedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy a relatíve jó fundamentális hírek közepette eső termékhez érdemes lehet az óvatosan hozzáállni, hiszen akár tartósabb korrekcióra is figyelmeztethetnek az árulkodó jelek.

Mégis miért eshet az arany ára? Valaminek történni kellett

Bár talán statisztikailag talán kevésbé megfogható módon, de valami gyökeresen megváltozhatott az arany piacán. Az arany árának a válság óta látható emelkedését a befektetői kockázatkerülés, illetve a pénzügyi rendszer teljes összeomlásától való félelem hajtotta, vagyis a most látható gyengeségnek is ezeken a frontokon kell keresnünk a megoldását. Sajnos nem kell messzire mennünk a következtetések levonásáig: Amerikában mostanra elmúltak a gondok, a költségvetési szakadék pillanatnyi problémái ellenére a gazdaság növekedési pályán halad, és úgy tűnik, hogy az eurózónát is sikerül egyben tartani. Ezeket látva a lakosság félelmei is enyhülni kezdhettek, vagyis az arany piacán most látható gyengeség a befektetői attitűd fordulására engedhet következtetni. Talán mondani sem kell, hogy az arany piacán az utóbbi években egyre hangsúlyosabban jelen levő befektetési jellegű kereslet visszaesése milyen hatásokkal járhat a nemesfém piacán.

Az egészben csak az a szörnyű, hogy az arany piaca pont egy olyan időszakban mutat feltűnő gyengeséget, és további korrekcióra mutató jeleket, amikor a biztonságos befektetés ígéretével Magyarországon is egyre többeket tömtek már ki fizikai arannyal. Reméljük mindenki tisztában volt a befektetés potenciális kockázataival.

Az arany hosszú távú grafikonja (USD/uncia)