ArcelorMittal: sötét jövő előtt az acélipar

Vágólapra másolva!
4,3 milliárdos goodwill-leírást jelentett be az acélipari óriás, az ArcelorMittal. A luxembourgi központú társaság felméréséből kiderül, nem számít fokozódó keresletre az acél európai piacán.
Vágólapra másolva!

4,3 milliárd dollárt írhat le az európai érdekeltségeire számolt goodwilljéből az ArcelorMittal - derül ki a vállalat éves számviteli felméréséből. A közlemény szerint az európai makrokörnyezet gyenge alakulása késztette a világ legnagyobb acélipari vállalatának vezetőit a kedvezőtlen lépésre.
A több mint 4 milliárd dolláros leírás készpénzmozgással nem jár, hiszen a goodwill-ből amortizálják le az összeget. Az amszterdami tőzsdén listázott cég jelentése szerint idén mintegy 8 százalékkal esett az acél európai kereslete.

Goodwill:
Jó hírnév, amely a számviteli törvény értelmében számszerűsíthető fogalom. A vállalat eszközeinek nettó értékének és a piaci értéknek a különbsége, főként vállalati felvásárlásoknál, fúzióknál fontos mérőszám. A goodwill értékét minden negyedévben újraszámolják a tőzsdei vállalatok.


Mivel azonban a készpénzállományt nem érintő számviteli módosításról van szó, sem a nettó adósságot, sem az adózás előtti eredményt, sem pedig az amortizáció és értékcsökkenés sorokon nem fog látszódni a változás.

ArcelorMittal (Euronext Amsterdam)