Váratlanul gyorsan nőtt az amerikai gazdaság

Vágólapra másolva!
A várt 2,8 százalék helyett 3,1 százalékkal bővült az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben évesített negyedéves alapon a harmadik és egyben végleges adatközlés szerint. A heti új munkanélküli segélyek száma nem okozott meglepetést, szinte pontosan a várakozásoknak megfelelő volt az adat. A makroadatokra ledolgozták pár pontos mínuszaikat az amerikai határidős indexek.
Vágólapra másolva!

3,1 százalékkal bővült az Egyesült Államok GDP-je a harmadik negyedévben évesített alapon, miközben az elemzők 2,8 százalékra számítottak, az adat előző olvasata pedig 2,7 százalék volt. A mai adat tehát kellemes meglepetésnek tekinthető, különösen úgy, hogy a harmadik olvasat a végleges adatközlésnek tekinthető.

A GDP-adattal egyidőben közzétett heti új munkanélküli segélyek száma nem okozott meglepetést, az 360 ezres elemzői várakozásokkal szemben 361 ezer a tényadat. Ez némi növekedést jelent az egyébként ezer fővel szintén felfelé módosított múlt heti 343 ezres értékhez képest. A határidős indexek pár pontos csökkenést mutattak, de a vártnál jobb GDP-adatra és a nagy negatív meglepetéssel nem járó munkanélküliségi számra visszakapaszkodtak nulla környékére, úgyhogy a tegnapi záróértékek körüli nyitásra kell készülnünk az amerikai piacokon.