Vágólapra másolva!
Az egész napos mínuszok után javulni tudott a magyar részvényindex, mely végül régiós társai közül kiemelkedve pluszban tudta befejezni a kereskedést, melyben a MOL nagyobb fordulata játszott főszerepet, mivel kisebb rali után drágulni tudott az olajpapír. A Magyar Telekomnak viszont nem volt jó napja, ugyanis ma újabb történelmi minimumot ütött. A késő délután érkező hír, hogy a Fitch megerősíti Magyarország adósbesorolását kedvező hatással volt a forintra, mely egyből megugrott a főbb devizákkal szemben.Európában kisebb javulást hoztak a tőzsdékre a kedvező amerikai makroadatok, ami után enyhe emelkedést tudnak felmutatni a vezető részvényindexek. A tengerentúlra viszont nem hozta meg a vételi kedvet, mivel a befektetők továbbra is a fiscal cliff miatt aggódhatnak. Emiatt az indexek nem mutatnak jelentős elmozdulást. Az Euronext felvásárlásának hírére viszont a társaság részvényeit óriásit menetelnek, és már közel 32 százalékkal kerültek feljebb.
Vágólapra másolva!

Felülteljesítő volt a BUX

A MOL nagy javulásának köszönhetően a BUX is ki tudott kecmeregni a negatív tartományból, amely 0,3 százalékos erősödése után jelentősen kiemelkedett régiós társai közül. A szomszédos piacokon kisebb mínuszokat lehetett látni, és a leggyengébben a cseh PX index mozgott.

A hangulatot az is javítani tudta, hogy az S&P leminősítése ellenére a Fitch nem minősítette le Magyarország adósbesorolását, a besorolás kilátását stabilra minősítette. Reggel az S&P fokozta le a magyar bankok kockázati besorolásának alsó határaként szolgáló osztályzatot.

Forrás: [origo]

A BUX kisebb emelkedését a MOL 1,6 százalékos ugrásának köszönheti. Az olajpapír nagyot ralizott ma, sokáig a negatív tartományban mozgott, míg délután folyamatos javulást mutatott be, és napi maximuma körül zárt.

A Magyar Telekom ma újabb történelmi minimumot ütött, és 363 forinton is forogtak a papírjai, melyek végül 1,6 százalékos zuhanás után nem sokkal e fölött, 366 forinton állapodtak meg.

Az OTP 0,4 százalékos mínuszban zárt az S&P leminősítés hírére annak ellenére, hogy a bank különböző besorolásait nem érintette a lefokozás. Épp ellenkezőleg, a hitelminősítő megerősítette a bank különböző minősítéseit. Az OTP egyébként saját részvényeket értékesített tegnap, és a 19 776 darab eladott papírból 18 160 darab a vállalat vezérigazgató-helyettesének, Wolf Lászlónak a tulajdonába került.

A többi blue-chip közül a Richter 0,2 százalékos, míg az Egis 0,4 százalékos pluszban fejzte be a kereskedést.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star mínusz 15 százalékos limitárához tapadva fejezte be a kereskedést, miután egy tegnapi bejelentés szerint az intézményi kötvényesek 50 millió új részvény kibocsátását indítványozták, ami tízszer több, mint amit az energiaszolgáltató javasolt.

A forint délután nem mutatott jelentős elmozdulást az euróval szemben, a Fitch bejelentésre viszont egyből megugrott, és 1 forinttal került lejjebb az euróval szemben. A többi vezető devizával szemben is elmozdult a hazai fizetőeszköz kurzusa, egy dollárért már 216 forintot, egy svájci frankért pedig 236 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Kisebb javulás Európában

Az európai tőzsdéknek a remek amerikai makroadatok tudtak egy kisebb lendületet adni, melyek kisebb javulás után enyhe emelkedést tudnak felmutatni.

Az olasz FTSE/MIB-t az a hír is támogathatta, hogy Mario Monti bejelentette, továbbra is marad a politikában, és pozíciót fog vállalni a februári választásokon induló pártjában. A hír megnyugtató, mert ezzel nő az esélye, hogy folytatódnak a reformintézkedések Olaszországban, melyek segíthetnek kilábalni az országnak a recesszióból. Ezen túl kisebb az esélye Silvio Berlusconi újabb feltűnésének, ami növelné a bizonytalanságot a piacokon.

Forrás: [origo]

Remekül teljesítenek a Peugeot-Citroen részvényei, miután az autógyártó banki egysége megkapta a 11,5 milliárd eurós refinanszírozási hitelkeretet, amivel jelentős likviditáshoz jutnak. A papírok 4 százalékot meneteltek, hozzájárulva a CAC 40 index javulásához, ami 0,3 százalékos pluszban mozog.

Az Ericsson 2 százalékot esett, miután az STMicroelectronics kilép a közösen alapított ST-Ericsson drótnélküli chipeket gyártó üzletükből.

Ericsson árfolyama (Stockholm)

Forrás: [origo]

Állóvíz Amerikában a kedvező makroadatok ellenére

Nem mozdulnak az amerikai részvényindexek, és tegnapi záróértékük körül mocorognak annak ellenére, hogy a mai makroadatok remekül sikerültek, és a gazdaság javulását mutatják.

A ma közölt GDP adat a vártnál nagyobb mértékben, az előrejelzett 2,8 százalék helyett 3,1 százalékkal bővült az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben évesített negyedéves alapon a harmadik és egyben végleges adatközlés szerint.

A heti friss munkanélküliségi segélykérelme száma nem okozott meglepetést, mivel a vártnak megfelelően alakult. Az elmúlt egy hétben 361 ezren igényeltek munkanélküli segélyt, míg előzetesen 360 ezer fős értéket prognosztizáltak.

A meglévő lakások értékesítése több mint 3 éves csúcsára nőtt, miután 5,9 százalékkal bővült novemberben az előző hónaphoz képest, miközben csak 2,3 százalékos növekedést vártak. Az októberi lakásár index viszont 0,5 százalékos emelkedést mutat a várt 0,3 százalék helyett.

A philadelphiai FED-index is remekül alakult, ugyanis a gazdasági aktivitás jelentős fellendülését mutatja a várt zsugorodás helyett. Az index 8,1 ponton alakult decemberben, míg az elemzők előzetesen mínusz 3 pontos értéket vártak, ami visszaesést jelentett volna.

A kitörő öröm a tőzsdéken vélhetően a fiscal cliffel kapcsolatos aggodalmak maitt marad el, ugyanis megakadtak a tárgyalások a költségvetési problémák ügyében. Barack Obama ugyanis jelezte, ha a republikánus beterjesztik legújabb tervüket a Bush-féle adókedvezmények kiterjesztéséről az évi 1 millió dollár alatt keresőkre, meg fogja vétózni a javaslatot.

Ez aggaszthatja a tőzsdéket, mivel egyre közeledik az év vége, és még mindig nincs megállapodás a fiscal cliff ügyében. Jövő év elején egyezség hiányában pedig automatikusan életbe lépnek a mintegy 550 milliárd dolláros kiadáscsökkentő és adónövelő intézkedések, melyek recesszióba is lökhetik az Egyesült Államokat.

Forrás: [origo]

Az amerikai szektorok közül kiemelkednek a pénzügyi papírok, míg a technológiai vállalatok kisebb lemaradásban vannak többek között a legnagyobb komponensű Apple 0,3 százalékot csökkenése miatt. A vállalattal kapcsolatos hír, hogy több mint 500 millió dolláros szövetségbe tömörült a Google-lel és a Samsunggal egy szabadalmi portfólió közös megvásárlásáért.

A szektortársak közül a Microsoft 0,2 százalékos, a Google pedig 0,3 százalékos emelkedéssel korrigálja tegnapi esését. A HP viszont tovább gyengül, és már 1,1 százalékot vesztett az értékéből.

Forrás: [origo]

A NYSE Euronext részvényei óriási emelkedéssel ragáltak arra a bejelentésre, hogy a New-York-i tőzsdét működtető társaságot felvásárolja az IntercontinentalExchange. A vételár 8,2 milliárd dollár, ami nagyjából 38 százalékos prémiumot tartalmaz a részvények jelenlegi árfolyamához képest. A papírok már 31,7 százalékot szárnyaltak.

A kedvező makroadatok után jelentősen megütötték az aranyat, mely folyamatosan esik, és már 1,2 százalékot vesztve az értékéből 1650 dollár alatt mozog. A WTI olaj viszont nem mutat nagy elmozdulást, minimálisan a 90 dolláros szint alatt forog.

NYSE Euronext árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]