Stagnálás Európában, történelmi mélyponton a Magyar Telekom

Vágólapra másolva!
Nincs nagy mozgás az európai tőzsdéken a karácsonyi szezon közeledtével, ahol a befektetők vélhetően az elmúlt napok erősödései utáni profitot is realizálhatják. Itthon a BUX kisebb esésben mozog az OTP és a Magyar Telekom gyengülése miatt. A telekomcég részvényei újabb történelmi mélypontjukon mozognak. A bankpapír az S&P leminősítése után kezdett el esni, melyet nem segített, hogy a Fitch is negatív kilátást fogalmazott meg a magyar bankrendszerrel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom és az OTP húzza le a BUX-ot

Továbbra is kisebb mínuszban található a magyar részvényindex, melyet eddig nem tud kirántani a gödörből az európai piacokon tapasztalható lecsorgás sem. A BUX 0,3 százalékot esett leginkább az OTP és a Magyar Telekom gyengülése miatt, mellyel hasonlóan teljesít régiós társaihoz.

A kissé borongósabb hangulatot az is okozhatja, hogy az S&P leminősítése után a Fitch is negatív hangvételű nyilatkozatot tett közzé a magyar bankrendszerről, melyben a hitelminősítő közölte, hogy negatív kilátás érvényes erre a szektorra itthon. Korábban az S&P fokozta le a magyar bankok kockázati besorolásának alsó határaként szolgáló osztályzatot.

Forrás: [origo]

A főbb papírok közül a legnagyobb mínuszt az OTP és a Magyar Telekom mutatja, melyek 1 és 1,6 százalékot vesztettek értékükből. A telekomcég részvényei ezzel újabb történelmi mélypontot ütöttek, és 363 forinton forognak a BÉT-en.

A bankpapír pedig az S&P leminősítés hírére esik annak ellenére, hogy a bank különböző besorolásait nem érintette a lefokozás. Épp ellenkezőleg, a hitelminősítő megerősítette a bank különböző besorolásait.

Magyar Telekom árfolyama

Forrás: [origo]

Rajtuk kívül a Richter egyelőre nem mutat jelentős elmozdulást, minimálisan tegnapi záróértéke alatt tanyázik, míg a másik gyógyszergyártó, az Egis 0,3 százalékos pluszt szedett össze. (Nézze meg videónkat az Egis elemzéséről is).

A MOL is jól teljesít, és már 0,6 százalékkal került feljebb az árfolyama, mely így tegnapi nagyobb esését korrigálhatja.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star továbbra is mínusz 15 százalékos limitárához van tapadva, miután egy tegnapi bejelentés szerint az intézményi kötvényesek 50 millió új részvény kibocsátását indítványozták, ami tízszer több, mint amit az energiaszolgáltató javasolt.

A forint szép lassan kezd visszaerősödni a héten látott nagyobb zuhanása előtti szintekre, a hazai fizetőeszköz már 286 körül jár az euróval szemben. A dollár/forint kurzusa már 215,7 körül, a svájci franké 236,7 körül mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Nagy hozamcsökkenés az ÁKK aukciója után

Ismét nagy érdeklődés mutatkozott a magyar állampapírok iránt az ÁKK mai aukcióján. Ezúttal az 50 milliárd forintnyi meghirdetett 12 hónapos diszkontkincstárjegyre érkezett 114 milliárf forintnyi vételi ajánlat, amit látva az ÁKK 55 milliárdra emelte a vételre elfogadott mennyiséget. Az átlaghozam 5,38 százalékon alakult, ami 43 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál, és 23 bázisponttal kisebb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

Forrás: [origo]

Nincs nagy mozgás Európában

A befektetők valószínűleg már a karácsonyt várják, ugyanis nem mutatnak jelentős elmozdulást az európai piacok, ahol a részvényindexek tegnapi záróértékük körül mocorognak. Valószínűleg az is szerepet játszik a "mozdulatlanságban", hogy az elmúlt napok erősödései után kissé "megpihennek" a tőzsdék, és kisebb profitrealizálás is történik.

A nagyobb emelkedéseket a fiscal cliffről történő tárgyalások tegnapi elakadása is gátolhatja, valamint az, hogy a görög pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, 2013 fontos év lesz Görögország számára, ugyanis ha nem sikerül végrehajtani a reformokat, kikerülhetnek az eurózónából.

Az állóvizet a délutáni amerikai makroadatok kavarhatják majd fel, addig 0,3 százalék közötti kisebb mínuszokat és pluszokat lehet látni az európai tőzsdéken. A legjobban a holland AEX index teljesít, melyet az SBM Offshore 10,9 százalékos ugrása húz feljebb.

Forrás: [origo]

A francia CAC 40 délben nem mutat elmozdulást, és a Peugeot fél százalékos erősödése sem tudja segíteni. Az autógyártó felől kedvező hírek láttak napvilágot, ugyanis a cég kiterjeszti 10 hónapja tartó szövetségét a General Motorssal, és újabb projekteket fognak keresni Latin-Amerikában.

További vállalati hír, hogy az Ericsson közölte, a negyedik negyedévesben 1,2 milliárd dollárjukba kerülhet, ha az STMicroelectronics megszűnik,ugyanis 50 százalékos részesedéssel rendelkeznek a chipgyártóban. A telefonos vállalat papírjai 3 százalékot vesztettek értékükből.

A német DAX-ot a Porsche 1 százalékos gyengüléssel tartja a negatív tartományban, miután beperelték az autógyártó korábbi vezetőjét a Volkswagen tervezett felvásárlása miatt. A Porsche jelentős részesedéssel rendelkezett a másik cégben, ami miatt 2008 őszén pillanatok alatt 1000 euró környékéig ugrott fel a Volkswagen kurzusa pár száz eurós szintről. A Volkswagen papírjai fél százalékos pluszban forognak.

Porsche árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]