Újabb pofon a magyar bankoknak az S&P-től

Vágólapra másolva!
Lefokozta a Standard & Poor's a magyar bankok kockázati besorolásának alsó határaként szolgáló osztályzatot. A hitelminősítő szerint a bankrendszerrel szembeni "barátságtalan hozzáállás" arra késztetheti a külföldi tulajdonosokat, hogy csökkentsék helyi érdekeltségeiket.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon operáló hitelintézetek besorolásának alapelemeként használt kiindulóponti osztályzatát az eddigi "BB"-ről "BB-"-ra rontotta le az S&P szerda este, Londonban. A hitelminősítő az indoklásában kiemelte, a magyar gazdaság konstans gyenge teljesítményével a magyar bankok gazdasági kockázatai is élénkülnek.

Kiindulóponti osztályzati szint:

A hitelminősítő szervek kockázati besorolásának kiinduló osztályzati szintje. Ez a szint a bankrendszerre egyaránt érvényes makro osztályzatot jelent, amelytől az egyes bankok vállalatspecifikus okokból térhetnek el.



Az indoklásban a Standard & Poor's külön kiemelte, állami részről a kiszámíthatatlan adókörnyezet, a háztartások oldaláról pedig a hitelképesség fokozatos romlása és a problémás hitelállomány növekedése várható hosszútávon Magyarországon.

A "bűntető jellegű, rögtönzött" állami intézkedések sora, így például a kedvezményes devizatörlesztés valamint a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése elidegeníti a külföldi banktulajdonosakat a magyarországi környezettől - olvasható az S&P indoklásában.

Meglehetősen pesszimista az Standard & Poor's a magyar növekedési kilátásokat illetően is, idénre ugyanis 1,5 százalékos visszaeséssel számol és jövőre is csak 0,5 százalékos növekedést prognosztizál.

Az hitelminősítő ugyanakkor megerősítette az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a K&H, a CIB és az MKB különböző besorolásait.