Patai: 60 milliárdos kárt okozhat az MNB

Vágólapra másolva!
Még 2012-nél is gyengébb évnek néz elébe a magyar bankszektor Patai Mihály, az UniCredit vezérigazgatója szerint. A gyenge hitelezési környezet mellett a pénzügyi tranzakciós illeték és az új jegybanki vezetés várható lépései is súlyos károkat okozhatnak a bankok számára. Matolcsy György ismét arról ír, hogy a jegybank elsőszámú stratégiai partnere lesz a kormánynak.
Vágólapra másolva!

Nehezebb éve lesz a bankoknak 2013-ban, mint idén - véli Patai Mihály, a Bankszövetség nemrégiben leköszönt elnöke és az UniCredit vezérigazgatója. A szektor bevételei mind a lakossági, mind a vállalati, mind pedig az önkormányzati szegmensben jelentősen csökkennek majd, részben a hitelezés zsugorodása, részben pedig az önkormányzati költségvetések átalakulása miatt - írja a Világgazdaság.

Erre tesz rá egy lapáttal a tranzakciós illeték bevezetése, ami arra késztethet nagyvállalatokat, hogy lehetőségük szerint pénzműveleteiket a környező országokba, Bécsbe vagy Pozsonyba telepítsék át. Patai szerint a bevételek további lemorzsolódása a költségek csökkentését vonja maga után, folytatódnak a fiókbeszárások és akár a leépítések is, de 2013-ban így is veszteséges lesz a szektor, sorozatban negyedik éve.

Az értékítélettel egybevág, hogy az S&P is borúsabbnak ítéli meg a bankszektor kilátásait, ezért több szereplő hitelbesorolását is rontotta, miközben a szektor egészére megfogalmazott besorolását is egy szinttel lejjebb helyezte.

Patai úgy véli, hogy a tavasszal az MNB irányítását átvevő új vezetés nullára csökkenti majd a kötelező jegybanki tartalékokra fizetett kamatot, amivel mintegy 20-25 milliárd forintos bevételkiesést okoz a bankszektornak (a kereskedelmi bankok kockázatkezelési céllal kötelesek tartalékot elhelyezni a jegybanknál), és a kéthetes jegybanki betét kamatát is lecsökkentik majd. Egy százalékpontos csökkentés is további 40 milliárd forintos kieséssel járhat.

Patai félelmeit megerősíti, hogy Matolcsy György a Heti Válaszban megjelent írásában úgy fogalmazott, hogy a növekedés motorja lesz a jegybank újonnan kinevezett vezetője, az MNB vezetőváltása igazi fordulópont lesz a gazdaság életében. A kormány elsőszámú stratégiai partnere lesz jegybank - írja Matolcsy.

Meglátásunk szerint ez azt jelenti, hogy a jegybank politikája egyértelműen alárendelt, támogató szerepet fog játszani a kormány gazdaságpolitikája mellett, így joggal számíthatunk "unortodox", a jegybanki függetlenséget és hitelességet hosszú távon aláásó intézkedésekre. Ilyen lenne például a kötelező tartalékokra fizetett kamat megvonása is.