Partnere lelépése miatt bajban az Ericsson

Vágólapra másolva!
Jelentős veszteségeket kénytelen elszenvedni az Ericsson, mert az STMicroelectronics kilép a közösen alapított St-Ericsson üzletükből az éles verseny miatt. A svéd vállalat jelenleg a lehetőségeit vizsgálja a már amúgy is jelentős veszteségeket termelő üzlet értékesítésének, és azt sem zárja ki, hogy a drótnélküli chipeket gyártó közös vállalatuknak le kell húznia a rolót. Mindkét vállalat részvényei gyengüléssel reagáltak a bejelentésekre.
Vágólapra másolva!

8 milliárd koronájába (1,2 milliárd dollár) fog kerülni az Ericssonnak az STMicroelectronics kiszállása a közösen tulajdonolt ST-Ericsson üzletükből, ugyanis ekkora méretű leírást kell végrehajtaniuk emiatt a negyedik negyedévben. A svéd társaság 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a közös chipgyártóban.

Az Ericssonnál közölték, hogy az STMicroelectronics kilépése után nem fogják megvenni a svájci cég tulajdoni hányadát az ST-Ericssonban. A társaság szóvívője ezen kívül elmondta, hogy megpróbálnak vevőt találni a saját 50 százalékos részesedésükre is, és nem zárja ki, hogy az ST-Ericssonnak esetleg be kell zárnia a kapuit. Egyes elemzők szerint ugyanis nagyon nehéz lesz olyan érdeklődőt találni, aki hajlandó lenne megvásárolni az egész céget.

A svájci alapítású STMicroelectronics még korábban jelentette be, hogy kilép a svéd Ericssonnal 2009-ben közösen alapított ST-Ericsson üzletükből, mivel a chipgyártók piacán folyó éles verseny miatt jelentősen csökkent a nyereségük. Együtt már 1,8 milliárd dollárt fektettek a drótnélküli chipeket gyártó közös vállalatukba, de ennek ellenére is jelentős veszteségeket szenvedtek el rajta, mivel az ázsiai és amerikai versenytársak előretörése miatt csökkent piaci részesedésük. Ezek a társaságok ugyanis új technológiával készítik chipjeiket, ami gyorsabb és hatékonyabb termelést tesz nekik lehetővé.

Az Ericsson emiatt 9,5 milliárd svéd koronás veszteséget szenvedett el a harmadik negyedévben, és a legoptimistább becslésük szerint is további 3 milliárd koronába kerülne az ST-Ericsson fenntartása.

Az Ericsson papírjai rosszul reagáltak a hírekre, ugyanis 2,3 százalékos mínuszban forognak Stockholmban. Az STMicroelectronics részvények pedig 0,3 százalékot vesztettek értékükből a párizsi tőzsdén.

Ericsson árfolyama (Stockholm)

Forrás: [origo]

STMicroelectronics árfolyama (Euronext Párizs)

Forrás: [origo]