Nem lesz több adóemelés az adóemelések után

Vágólapra másolva!
Nem lesz szükség újabb adóemelésre - lengette be Balog Ádám, az adóügyek helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Nem először ígéri, hogy nem nő az adóelvonás, nem egészen egy éve az [origo]-nak adott interjúban is erre tett utalást, ám azóta több új adót bevezetett a kormány, és meglevő adókat is emelt.
Vágólapra másolva!

A jövőben nem lesz szükség adóemelésre - ígérte a Magyar Nemzetnek adott interjújában Balog Ádám adóügyi helyettes államtitkár, aki lényegében a miniszterelnök után az adóügyek vezetője a kormányban. Balog azzal indokolta ezt, hogy a jövő évi költségvetésben 400 milliárd forintos tartalék van, ez pedig biztosítja, hogy ne kelljen adót emelni. Az interjú későbbi részében a helyettes államtitkár már kicsit óvatosabban fogalmaz, amikor azt mondja, hogy újabb adónemek kialakítása vagy a már meglevők drasztikus emelése jelenleg semmiképpen sem képzelhető el.

Balog nem először lengette be, hogy a kormány nem emeli az adókat. Nem egészen egy éve az [origo]-nak adott interjúban úgy fogalmazott: "nem kell mindig adóemelésben gondolkodni."

Azóta a kormány az idén júliustól bevezette az SMS- és telefonadót, decembertől emelte a jövedéki adót, nyáron és ősszel elhatározott több, 2013-ban életbe lépő adóemelést. Így emelik a béren kívüli juttatások terhét, 50 százalékra nő az energiacégek nyereségének adója, bevezetik a pénzügyi tranzakciós illetéket (más néven a sárgacsekk-adót), új adó lesz még a közműadó is.

Az adóterhelés pedig már az idén is magasabb, mint amennyi a kormányváltáskor volt, jövőre pedig még nagyobb lesz az adóelvonás, ezt éppen Balog pár héttel ezelőtti prezentációjából tudhattuk meg. A Fidesz a választások előtt azzal kampányolt, hogy az adócsökkentések kormánya lesz, de épp az ellenkezője sült ki belőle.

Balog a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszél arról is, hogy igyekeztek olyan jogi megoldásokat találni, hogy az adóemeléseket ne hárítsák át a cégek, bankok az emberekre. A helyettes államtitkár az energiaszektorral és a bankszektorral példálózik. Előbbinél felemlíti, hogy az árszabályozás miatt nem kerülhet sor a terhek áthárítására, ráadásul a kormány által eldöntött 10 százalékos gáz- és áramármérséklés jön januártól. A bankszektornál (ahol mégsem feleződik le a bankadó, és jön ráadásul a sárgacsekk-adó) "a hitelintézeti és fogyasztóvédelmi előírások állítanak akadályokat az ügyfelek megterhelése elé. Az áthárítást mindemellett megnehezíti a versenyhelyzet is."

Balog kijelentésének ellentmond a valóság: a bankok részben vagy egészében áthárítják a pluszterheket az ügyfeleikre.