Kitart a Facebook mellett a leggazdagabb orosz oligarcha

Vágólapra másolva!
Továbbra is bízik a Facebookban a leggazdagabb orosz, Alisher Usmanov elmondása szerint egyáltalán nem biztos, hogy a busás haszon miatt megválna a közösségi oldalban meglévő részesedésétől. Egyelőre persze akkor sem tehetné, ha akarná.
Vágólapra másolva!

Nem döntötte még el, hogy kiszáll-e a Facebookból Oroszország leggazdagabb embere, Alisher Usmanov - derült ki a nagyhatalmú üzletember CNBC-nek adott interjújából. Usmanov elmondása szerint a következő megugrásra várnak a Facebook piacán, és továbbra is hisznek a vállalatban és Mark Zuckerberg vezérigazgatóban.

Usmanov az orosz Mail.ru oldalt is tulajdonló kockázati tőke társaságon, a DST Globalon keresztül vásárolt 2009-ben mintegy 900 millió dollárért részesedést a Facebookban, a Szilícium-völgyben szokatlanul megengedő feltételek mellett. A nagyjából 10 százalékos pakkal járó szavazati jogokról ugyanis a DST-t vezető Jurij Milner és az alap legnagyobb befektetője, Usmanov egyaránt lemondott, hogy cserébe minél nagyobb szeletet kaphassanak a szépen növekvő tortából.

Forrás: [origo]Alisher Usmanov vagyonát a Forbes 2012 márciusában 18,1 milliárd dollárra taksálta, mellyel Oroszország leggazdagabb, míg a világon a 28. leggazdagabb embernek számított. Befektetései között található a legnagyobb orosz vasérctermelő vállalat, a Metalloinvest, a második legnagyobb orosz telekommunikációs cég, a MegaFon és a Mail.ru webportál. A tengerentúlon a Facebookban vásárolt kisebb részesedést, sőt, a londoni Arsenal futballklubban is tulajdonos az orosz oligarcha.


A befektetés értéke alig három évvel később, a tőzsdei kibocsátáskor nagyjából 6 milliárd dollárt ért, a befektetés tehát busásan megtérült, még úgy is, hogy a részvény árfolyama azóta esést mutat. Nem meglepő módon Usmanov a CNBC-nek azt mondta, elégedett a Facebook IPO-jának eredményeivel.

A Facebook körül az elmúlt hetekben kicsit csillapodtak a kedélyek, miután novemberben jelentős mennyiségű részvényre járt le a tőzsdei kibocsátáshoz kapcsolódó eladási tilalom. A várt nagy esés helyett lehengerlő emelkedés következett, ami mint utóbb kiderült, egészen látványos rövid távú emelkedő trend kezdetét jelölte ki. A látszólag ellentmondó reakcióban az is szerepet játszhatott felfűtött várakozások mellett, hogy Mark Zuckerberg idejekorán jelezte, hogy a lejáró tilalom ellenére még legalább egy évig nem válik meg saját részesedésétől.

Usmanov számára a kibocsátás miatti eladási tilalom csak jövő májusban, a Facebook IPO-jának évfordulóján jár majd le, így van még ideje eldönteni, mi a szándéka a részvényekkel.