Matolcsy valakik ellen ádáz csatát vív

Vágólapra másolva!
Jön a fogyasztási és a beruházási fordulat, így jobb idők jönnek Magyarországra - írta Matolcsy György. A miniszter szerint a kormányt "valakik" 2010 óta támadják, meg akarják puccsolni politikai és pénzügyi eszközökkel, de a kormány kivédte a támadásokat. A homályos írásból nem derül ki, hogy hogyan, de a miniszter ígérte, egyszer majd megírják. Egy üzenet viszont elég egyértelmű volt: a jegybanki vezetőváltástól sokat vár, ennek azonban a piac nem örül.
Vágólapra másolva!

Újra meglebegtette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, hogy a jegybanki vezetőváltástól jelentős változásokat vár. A Heti Válaszban megjelent véleménycikkében azt írta, "az igazi fordulatot az hozza majd, hogy a jegybank vezetése a kormányzati tervek első számú stratégiai partnere lesz."

Múlt szombaton beszélt arról a miniszter, hogy "a lehetségesnél kisebb ma az együttműködés a kormány és a jegybank között", illetve azt is, hogy a jegybanknak olyan eszközöket kellene használni, mint amilyeneket az amerikai Fed és az Európai Központi Bank is bevet. Simor András jegybankelnök mandátuma márciusban jár le, az új elnököt Orbán Viktor jelölheti. A forint Matolcsy szavaira esett hétfőn, mert a piac nem értékeli, hogy magas infláció mellett a magyar jegybank pénzt öntsön a gazdaságba.

Csütörtöki jegyzetében a miniszter a kormány eddigi éveit értékelte, és a 2013-as évre is tett előrejelzést. Azt írta, "jobb idők jönnek, mert jól halad az ország megújítása". Legnagyobb eredménynek a pénzügyek rendbetételét tartotta, amely miatt az "unió legutolsó helyéről az első harmadba emelkedtünk".

"Jövőre fogyasztási fordulat jön. Több pénz megy beruházásra: az uniós források új döntési rendje, a csökkenő kamatok, a bővülő hitelkeretek, a járműipari beszállítói programok, az építőipari és ingatlanpiaci élénkülés együtt beruházási fordulatot hoznak" - ígérte a miniszter. Idén a fogyasztás visszaesik, a reálbérek csökkennek, a beruházások pedig padlón.

Az előző éveket értékelve Matolcsy konkrét embereket vagy intézményeket nem nevesítve ádáz csatákról ír, amelynek szerinte célja a kormány megbuktatása volt. "2010 végén valahol valakik forgatókönyvet dolgoztak ki a magyar miniszterelnök és kormánya megbuktatására" - írta, de azt nem tette hozzá, hogy mégis kik azok a "valakik". 2011 elején aztán ádáz politikai támadás indult a kormány ellen (ekkor volt az azóta alaposan átírt médiatörvény vitája).

Szerinte a támadás elhalt, ezért 2011 tavaszán pénzügyi támadás indult, hogy "akár egy politikai puccs révén, a magyar miniszterelnököt távozásra bírják". Szerinte a forgatókönyv az lett volna, hogy 2012 január végén új miniszterelnököt kell választani, mert a kormány belebukott a bankpánikba, amely utcai nyomást gyakorolt volna a kormányra. Ehhez szerinte 2011 végére akartak államcsődöt előidézni a valakik.

Matolcsy azt írta, "2011 végén kivédtük a a pénzügyi támadást - egyszer majd megírjuk, hogyan". Azt is hozzátette, ellenfeleik nem értik, miért nem működött a puccs. "Elég, ha mi értjük" - hagyta homályban a receptet a miniszter. A kormány cselekvőképes maradt, "így esélyünk nyílt a 2013-as év megnyerésére" - írta.