Vágólapra másolva!
Gyengülni kezdett nyitás után a BUX, melyet a főbb papírok esése húz lejjebb. Különösen rosszul teljesít az OTP, mely az S&P leminősítése után vette lefelé az irányt annak ellenére, hogy a bank besorolását megerősítette a hitelminősítő. Európában szintén kissé borongósabb a hangulat többek között az amerikai fiscal cliff ügyében folyó tárgyalások megakadása miatt, és az indexek kissé korrigálni kezdték az elmúlt napokban látott erősödésüket. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Tovább lazít a BoJ, esik a Nikkei
Vágólapra másolva!

Esik az OTP az S&P leminősítés után

Eséssel kezdte a napot a magyar részvényindex, mely nyitás után már 0,4 százalékos mínuszt szedett össze, amiben az Európában uralkodó enyhre rossz hangulat is szerepet játszhat. A régióban hasonló mértékű gyengüléseket lehet látni, a cseh PX a tegnapi nagyobb kiemelkedése után most csatlakozik társaihoz.

Érdemes lesz figyelni az ÁKK 11 órakor kezdődő szokásos év végi sajtótájékoztatójára is, melyen a jövő évi finanszírozási tervét mutatja be a hazai adósságkezelő.

Forrás: [origo]

A BUX teljesítményét leginkább az OTP húzza le, mely több mint 1,4 százalékot esett már annak ellenére, hogy ugyan az S&P lefokozta a magyar bankok kockázati besorolásának alsó határaként szolgáló osztályzatot, de a különböző besorolásait megerősítette.

A bankkal kapcsolatos további hír, hogy felhagyna romániai tőkepiaci tevékenységével a Napi Gazdaság információi szerint, többek között az alacsony forgalom, az IPO-k hiánya, illetve a sorozatos botrányok miatt. Brókercége nem rendelkezik jelentős részesedéssel, az év eddigi forgalmának csupán a 0,6 százalékát mondhatja magáénak.

A többi blue-chip közül a MOL fél százalékot, a Richter 0,2 százalékot esett, míg a Magyar Telekom egyelőre nem mutat elmozdulást.

Az Egis ezzel szemben felfelé indult el, már 0,4 százalékos pluszban tanyázik. (Nézze meg videónkat az Egis elemzéséről is)

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok közül az E-Star nyitás után egyből kiütötte 15 százalékos limitárát lefelé, miután a cég kötvénytulajdonosai tízszer annyi részvény kibocsátásával járó alaptőkeemelést szorgalmaznak, mint amit az energiaszolgáltató javasolt.

A forint folytatja lecsorgását az euróval szemben, már a 286,5-ös szintnél jár a kurzusa. A dollár/forint bankközi devizaárfolyama 216,6 körül, a svájci franké 237,3 körül mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Lefelé mozog Európa

A gyenge amerikai és japán zárás után Európában is lefelé vették az irányt a vezető részvényindexek, melyek az elmúlt napok emelkedéseit is korrigálhatják. A befektetőket itt is kissé nyugtalaníthatja a fiscal cliffről szóló tárgyalások megakadása.

Ezen túl a görög pénzügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy fontos év lesz Görögország számára 2013, ugyanis ha nem sikerül végrehajtani a reformokat, kikerülhetnek az eurózónából.

Európában 0-0,4 százalék körüli mínuszokat lehet látni nyitás után, ahol a leggyengébben eddig az olasz FTSE/MIB és a spanyol IBEX index mozog. Az utóbbi vélhetően szintén az elmúlt napok nagyobb emelkedése után kezdhet korrekcióba.

Forrás: [origo]

A közös fizetőeszköz, az euró még mindig kiváló formában van, és héthónapos csúcsán mozog a dollárral szemben. A kurzus kora délelőtt 1,322 körül található.

A Porshe 2 százalékos gyengülésével húzza lejjebb a DAX-ot, miután beperelték az autógyártó korábbi vezetőjét a Volkswagen tervezett felvásárlása miatt. A Porsche jelentős részesedéssel rendelkezett a másik cégben, ami miatt 2008 őszén pillanatok alatt 1000 euró környékéig ugrott fel a Volkswagen kurzusa pár száz eurós szintről. A Volkswagen papírjai fél százalékos pluszban forognak.

A német index többi komponense közül a Deutsche Boerse 1,6 százalékot tud erősödni valószínűleg arra a hírre, hogy összeolvadhat az Intercontinental Exchange és a NYSE Euronext a Wall Street Journal szerint. Ezen kívül az Infineon és a Commerzbank már másfél százalékos gyengüléssel nyomja lejjebb a DAX-ot.

EURUSD

Forrás: [origo]