Vágólapra másolva!
Sikerült kikecmeregnie délután a negatív tartományból a BUX-nak, mely végül minimálisan tegnapi záróértéke felett tudta zárni a napot, többek között az OTP emelkedésének köszönhetően. A hazai piacnak az Európában uralkodó jó hangulat is segíthetett, ahol tartják előnyüket a vezető részvényindexek. Az optimizmust a német Ifo gazdasági hangulatindex kedvező alakulása, valamint a görög felminősítés híre is fűtötte. Amerikában pedig nem mutatnak jelentős elmozdulást az indexek, melyek az elmúlt napok emelkedései után két hónapos csúcsaik körül várakoznak.
Vágólapra másolva!

OTP segített a BUX-nak

Nagyot küzdött délután folyamán a BUX, mely a kezdeti mínuszokat pluszba tudta átfordítani az OTP segítségével, végül minimálisan tegnapi záróértéke felett fejezte be a kereskedést. A régióban ezzel még így is jelentős lemaradásban volt a hazai részvényindex, mivel a szomszédos piacok 1 százalék körül erősödtek.

A magyar piaci hangulatot az is javíthatta, hogy 1,6 milliárd eurós beruházási tervről állapodott meg a magyar kormány a kínai Wanhua Industrial Grouppal.

Forrás: [origo]

A BUX-ot az OTP 1,5 százalékos drágulása segített felhúzni a pozitív tartományba. Viszont a többi főbb papír közül a MOL nem tudott visszajönni a nagyobb veszteségekből, végül 1 százalékos mínuszt szedett össze.

Az olajtársasággal kapcsolatos hír, hogy leváltották a horvát kormány három képviselőjét az INA felügyelőbizottságában, míg a MOL küldötteit újraválasztották. A bejelentés nem nagyon befolyásolja a részvények árfolyamát, mivel a felügyelőbizottságon belül nem változtak a többségi viszonyok.

Rajta kívül a Magyar Telekom szintén 1 százalékkal került lejjebb.Továbbá a Richter, mely újra saját részvényeket adott át dolgozóinak, 0,3 százalékot erősödött, míg a másik gyógyszergyártó az Egis minimálisan keddi záróértéke felett zárt.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai körül a PannErgy 0,7 százalékot esett ma. A társaság részvényeit egyébként tegnap újra vásárolta a cég legnagyob tulajdonosa, a Benji Invest, mely kétezer darab papírt vett. Ezen túl az E-Star 4,1 százalékkal került lejjebb, melynek csődegyezségi tárgyalása február 4-én esedékes.

A forint piacára az euróval szemben egész nap a lecsorgás a jellemző, a tegnapi nagyobb rali után az árfolyam vissza tudott kapaszkodni a 287-es szint alá. A dollár/forint kurzusa is lejjebb került, már 216 alatt található, míg a svájci franké 236,8 körül mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Változatlanul pluszban Európa

Tartják előnyüket az európai részvényindexek az alapvetően pozitív hangulatban, melyet még reggel az ázsiai börzék emelkedése, valamint a görög felminősítés híre alapozott meg. Mint beszámoltunk róla, hat besorolással minősítette fel a görögöket a Standard and Poor's. A minősítő korábban csőd kategóriába sorolta a görögöket, melyet "B-"-ra módosítottak a legutóbbi kötvényvásárlás után.

A jó kedvet csak fokozta délelőtt a német Ifo gazdasági hangulatindex kedvező alakulása, mely 2,5 éves mélypontjáról emelkedve 102,4 pontra szökkent novemberben a várt 102 helyett.

Fontosabb makroadat, és egyéb piacmozgató hír ezeken kívül nem érkezett, így továbbra is pluszban mozognak a főbb piacok. A legjobban a spanyol IEBX teljesít, melyet az Abengoa 8,1 százalékos ugrása is segít.

A spanyol piacot a kötvénypiacokon megfigyelhető hozamcsökkenés is támogathatja, a spanyol tízéves államkötvény hozama 50 bázispontot csökkent, míg a görögé 12,7 százalékra esett vissza, ami az átstruktúrálás óta a legalacsonyabb szintnek tekinthető.

Ezen túl a közös fizetőeszköz, az euró is jól teljesít, és már nyolc hónapos csúcsán tanyázik a dollárral szemben.

Forrás: [origo]

Az UBS visszatért a nagyobb pluszokból, és már fél százalékos mínuszban forog. A bankpapírt egyébként nem érintette negatívan a rekordbírság a Libor-ráták manipulásáért, mivel a vállalat érintettsége a botrányban már korábban is ismert volt.

Az HSBC jól teljesít ma, 2,1 százalékot emelkedett, miután a Credit Suisse elemzője vételre minősítette fel a vállalat papírjait.

HSBC árfolyama (LSE)

Forrás: [origo]

Stagnál Amerika

Vegyesen mozognak késő délután az amerikai piacok, amiben az elmúlt napok nagyobb erősödései utáni kisebb pihenésnek lehet szerepe. A vezető részvényindexek 2 hónapos csúcsaikon, tegnapi záróértékeik körül pihennek, és a fiscal cliffel kapcsolatos fejleményekre várhatnak.

Az amerikai költségvetési problémákkal kapcsolatban továbbra is zajlanak az események. Barack Obama elnök már jelezte, hogy megvétózná a republikánusoknak azt a tervét, hogy terjesszék ki a Bush-féle adókedvezményeket az évi 1 millió dollár alatt keresőkre.

Így az elmúlt napok közeledései után úgy tűnik, mintha újra megmerevedtek volna az álláspontok. A megegyezés pedig azért lenne sürgős, mert nélküle jövő év elején a automatikusan életbe lépnek a kiadáscsükkentő és adónövelő intézkedések, melyek recesszióba is lökheti az Egyesült Államokat.

A Fitch hitelminősítő mindenesetre már közölte, hogy ha év végéig nem sikerül a megállapodás, az USA elveszítheti legjobb, "AAA" minősítését is.

A hangulaton nem sokat javított a kedvezően alakult novemberi lakásépítési engedélyek száma, mely 3,6 százalékot hízott a várt 0,8 százalékkal szemben az előző hónaphoz képest. A megkezdett lakásépítések száma viszont a vártnál kissé nagyobb mértékben, 2,5 százalékot csökkent novemberben az előrejelzett 2,4 százalékos visszaesés helyett havi alapon.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai szintén felemásan mozognak, melyek közül eddig kissé kiemelkednek az energiaipari vállalatok papírjai 0,2 százalékos erősödésükkel.

A technológiai szektort az Apple 1,4 százalékos esése tartja vissza. Ezen kívül a Microsoft 0,4 százalékos és a HP is 1,7 százalékos mínuszban mozog. Az Oracle viszont kiemelkedik társai közül 3,3 százalékos pluszával, miután a társaság közölte, hogy az elemzői várakozásoknál magasabb bevételt és nettó profitot ért el a második pénzügyi negyedévben.

Forrás: [origo]

A pénzügyi szektor egyelőre nem mutat nagyobb elmozdulást. A rekordnyereség elérése készülő és szép jövő előtt álló bankok korrigálni kezdték az elmúlt napok nagyobb emelkedését, és a Bank of America 0,7 százalékot, a Morgan Stanley 0,9 százalékot, a Goldman Sachs 0,4 százalékot, a Wells Fargo pedig fél százalékot vesztett az értékéből.

Nagyot ugrott a General Motors arra a bejelentésre, hogy 200 millió részvényt vesz vissza az államtól 5,5 milliárd dollárért. Ezzel úgy tűnik, sikerül a vállalatnak talpra állnia a válság utáni csődközeli állapotból. A papírok 7,1 százalékos pluszban forognak.

A FedEx is jól mozog, 3 százalékkal került feljebb az árfolyama, miután egészen kedvező negyedéves eredményekről számolt be gyorsjelentésében.

General Motors árfolyama (NYSE, dollárban)

Forrás: [origo]