Újabb hatalmas bírság a svájci bankóriásnak

Vágólapra másolva!
Ismét vaskos bírsággal sújtották a hatóságok a svájci UBS-t, a bankóriásra ezúttal a Libor-botrányként elhíresült kamatmanipulálás miatt csaptak le. A bank ezzel már biztosan vaskos veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni idén, javarészben a befektetési banki üzletág gondjai miatt. A UBS más hasonló bankokkal összhangban igyekszik visszatérni kiegyensúlyozottabb üzletekhez.
Vágólapra másolva!

1,4 milliárd svájci frankos bírságot fizet a UBS a londoni bankközi piacon alapvető mérceként használt Libor-ráta manipulásáért. A svájci bank ezzel nagyjából háromszor akkora penzumot kapott, mint a Libor-botrányban szintén vastagon érintett Barclays. A nagyjából 1,5 milliárd dollárnak megfelelő büntetés túlnyomó része, mintegy 1,2 milliárd dollár az amerikai határidős piacokat felügyelő CFTC-től és az igazságügyi minisztériumtól, 260 millió dollár a brit pénzügyi felügyelettől, az FSA-tól, a fennmaradó rész pedig a svájci felügyelettől származik.

A részvényt nem rázta meg a hír, a nyitás után pár perccel 0,3 százalékos emelkedést mutat. A markáns reakció valószínűleg azért maradhat el a piacon, mert a bank érintettsége a botrányban korábban is ismert volt.

A Libor a londoni bankközi piacon használt kamatráták összefoglaló neve, amelyeket széles körben használnak a bankvilágban különféle fix hozamú eszközök árazásához. A Liborra több mint 300 ezer milliárd dollár értékű pénzügyi termék épül világszerte. Az aktuálisan érvényes Libor-rátákat a Thomson Reuters publikálja a saját piaci felmérése alapján minden nap londoni idő szerint 11:30-kor.

Az idén kirobbant botrány lényege, hogy a ráta megállapításához adatot szolgáltató traderek több nagybanknál is éveken keresztül az aktuális üzleti céloknak megfelelően manipulált számokkal járultak hozzá a piaci kamatlábak meghatározásához, és a gyanú szerint egyes esetekben egymással is egyeztettek arról, hogy az adott napon milyen irányba igyekezzenek elmozdítani az elvileg pártatlan és a piaci viszonyokat tükröző rátákat.

Sergio Ermotti, a bank vezérigazgatója természetesen sajnálatát fejezte ki a bírsággal kapcsolatban, de azt is hangsúlyozta, hogy a bankok gyakorlata megváltozott. A vezérigazgató szerint az ügyet lezárták, és nem kell további súlyos bírságokra számítani emiatt.

A legnagyobb svájci bankot így is rendesen megtépázták az elmúlt évek botrányai. A legnagyobb visszhangot egy londoni trader okozta 2,3 milliárd dolláros veszteség keltette 2010-ben (a per csak most zárult le, Kweku Adobolit hét év szabadságvesztésre ítélték), de a befektetési banki divízióban 3,1 milliárd svájci frankos veszteségleírást is elszenvedett, miközben a 2015-ig tervezett 10 ezer fős elbocsátások költségével is szembe kell még néznie.

A UBS menedzsmentje októberben figyelmeztette a befektetőket, hogy 2012-ben veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni, amit a mostani súlyos bírság csak még vaskosabbá tesz. A társaság várakozása szerint a negyedik negyedévben 2-2,5 milliárd svájci frankos veszteségre kell felkészülni.

Mivel a problémák és veszteségek túlnyomó részben a befektetési banki szegmenshez kapcsolódónak, a UBS igyekszik ezt a részleget leépíteni és visszatérni a "kaptafához", a tehetős magánügyfeleknek nyújtott, konzervatív privátbanki szolgáltatásokhoz.

UBS (SIX - Swiss Exchange)