Deja Vu: Újabb bennfentes vásárlás a PannErgynél

Vágólapra másolva!
Újabb kétezer darab (az összes részvényszám 0,01 százalékára rúgó) PannErgy részvényt vásárolt tegnap a vállalat egyik legnagyobb tulajdonosa, a Benji Invest Kft. 566,81 forintos darabonkénti áron. A napokban kezdődött részvényvásárlási folyamat nagyon hasonlít a tavaly novemberben indított sajátrészvény visszavásárlási történethez.
Vágólapra másolva!

A Benji Invest a pénteki és hétfői 2000 darabot követően tegnap újabb 2000 darab PannErgy részvényt vásárolt. A tranzakciót követően a Benji Invest 2,4 millió darab PannErgy részvényt birtokol, így a PannErgy igazgatótanácsában is helyet foglaló Juhász Attila érdekeltsége 11,4 százalékos részesedéssel és 13,18 százalékos befolyással rendelkezik.

Összeérnek a szálak

A Benji Invest Kft - a PannErgy-ben 11,4 százalékos nagytulajdonos - ügyvezető igazgatója az a Juhász Attila, aki a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának tagja. Nem lehet véletlen, hogy az utóbbi napokban, látva a PannErgy részvényárfolyamának fokozatos csökkenését, pont ez a társaság kezdte növelni részesedését.

Emlékezetes, hogy tavaly november elején a PannErgy maga kezdett heves sajátrészvény visszavásárlásokba, szinte mindegyik kereskedési napon támasztotta a részvényeinek árfolyamát a társaság. Ez a sajátrészvény visszavásárlási folyamat egészen idén július végéig töretlenül folytatódott. Összesen 467 millió forint értékben vásárolt vissza részvényeket a PannErgy, amiből idő közben nagyjából 460 millió forint értékben értékesített intézményi befektetőknek.

A néhány napja kezdődött részvényvásárlások nagyon hasonlítanak a tavalyi folyamathoz. A PannErgy részvényárfolyama folyamatos nyomás alatt van mert vélhetően a kisrészvényesek egy része megelégelte, hogy folyamatosan tolódik a miskolci projekt átadása. A jelen helyzetben azonban a PannErgy-nek valószínűleg nincsenek olyan feles pénzeszközei, amiből sajátrészvény visszavásárlásra tudna költeni a társaság. Mivel a PannErgy még mindig nem fér hozzá az Európai Beruházási Banktól korábban elnyert 110 millió eurós hitelkerethez, ezért a finanszírozás most a cégnél nagyon kritikus kérdéssé vált, ugyanis a miskolci projekt lezárásához még szükség lesz forrásokra. Ennek fényében nem meglepő, hogy most nem a sajátrészvény visszavásárlásokra költ a cég, hanem egy céghez közel álló tulajdonoson keresztül zajlik az eladói nyomás kiegyenlítése.

PannErgy