Némi erősödést mutat a német gazdaság - emelkedett az Ifo

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásokhoz képest jobb lett a novemberi német Ifo gazdasági hangulatindex. 2,5 éves mélypontról kezdett emelkedésbe a mutató. A DAX pár pontos emelkedéssel reagált az adatra, de eddig csupán 0,25 százalékos pluszt tudott összehozni a nap során az index.
Vágólapra másolva!

102,4 pontra emelkedett november során a 7000 német cégvezetőt megkérdező Ifo gazdasági hangulatindex. A mutató esetében az elemzők 102 pontos értékre számítottak. Október óta folyamatos javulást mutat az adat, ami utalhat a gazdasági aktivitás javulására is. Az index két és féléves mélypontról próbál felállni.

Az üzleti várakozások alindex is javulást jelez, a novemberi 95,2 pontról 97,9 pontra hízott a mutató. Az adat is azt sugallhatja, hogy a német gazdaság az év végi lassulás után némi felpattanást mutathat.

IFO gazdasági hangulatindex

Az index kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó, feldolgozóipari és építőipari vállalatok üzleti helyzetébe ad betekintést. A nagyjából 7000 megkérdezett cég a jelen és a következő hat hónapra várt üzletmenetre vonatkozó kérdésekre válaszol, amiket "jó", "kielégítő", és "gyenge", a jövőre nézve pedig "kedvező", "változatlan" és "kedvezőtlen" kifejezésekkel illethetnek. Az index relatív mutatószám, ami a 2005-ös év átlagához méri az üzleti bizalmat.

Forrás: [origo]

Az adatra pár pontos emelkedést lehetett látni a német piacon, de még így is csak 0,2-0,3 százalékos pluszban mozog a DAX.

DAX index 3 perces grafikon

Forrás: [origo]