Kapnak még három hónapot a devizahitelesek

Vágólapra másolva!
Megszavazta a parlament kormánypárti többsége, hogy az árfolyamgát határidejét három hónappal kitolják. Az eddig rendesen törlesztő vagy csak kicsit megcsúszó devizahiteleseknek jövő március végéig van lehetőségük az árfolyam rögzítésére.
Vágólapra másolva!

Mint beszámoltunk róla, a fideszes Balázs József a múlt héten beadott egy módosító indítványt, amely úgy szólt, hogy idén december 31. helyett jövő március 29-ig kérhessék az árfolyamgátat a devizahitelesek. A parlament többsége elfogadta ezt a javaslatot.

Így most már március utolsó munkanapjáig van idejük azoknak a devizahiteleseknek, akik vagy pontosan fizették eddig a törlesztőrészleteket, vagy ha van is elmaradásuk, az nem több, mint 90 napos. Nekik március 29-ig van lehetőségük, hogy egy kérvény beadásával jelezzék a bankjuknál: fix árfolyamon szeretnének ezentúl törleszteni.

Az árfolyamgát azt jelenti, hogy legalább három évig, de maximum 2017 közepéig a frankhitelt 180, az euróhitelt 250, a jenhitelt 2,5 forintos árfolyamon lehet törleszteni. A piaci és a fix árfolyam közötti különbségnek megfelelő törlesztőrészletből a kamatrészt (a törlesztőrészlet nagyobbik részét általában) a bank és az állam fele-fele arányban fizeti a bank ügyfele helyett, a tőketörlesztési rész azonban a gyűjtőszámlán gyűlik, és az árfolyamgát lejárta után azt is el kell kezdeni visszafizetni.

Az árfolyamgát igénylése egyelőre nagyon lassan halad. Három héttel ezelőtt hozta nyilvánosságra a pénzügyi felügyelet a legfrissebb adatokat, amelyek szerint a jogosultaknak (akik 450 ezren vannak körülbelül) mindösszesen húsz százaléka jelezte október végéig, hogy élni kíván a lehetőséggel. Gyuris Dániel, a Bankszövetség megbízott elnöke ezt azzal magyarázta, hogy az emberek már a valódi segítséget is sunyi dolognak tartják.

Két hete Orbán Viktor kormányfő is arra biztatta a devizahiteleseket, hogy minél többen lépjenek be a rögzített árfolyam rendszerébe, mert a kormány nem tudja garantálni, hogy a forint nem fog gyengülni.