Horvát változások az INA felügyelőbizottságában

Vágólapra másolva!
Leváltották a horvát kormány három képviselőjét az INA felügyelőbizottságában, míg a MOL küldötteit újraválasztották - számolt be az MTI. A MOL részvények tekintetében a hír semleges, ezért nem várható számottevő piaci reakció pusztán a felügyelőbizottsági változások miatt. 
Vágólapra másolva!

Az INA közgyűlése felmentett három horvát felügyelőbizottsági tagot, nevezetesen Gordana Sekulicot, Davorn Stern-t és Damir Vandjelicet és helyettük Zeljko Pericet, Sinisa Petrovicot és Mladen Prosteniket választották meg. Az öt magyar tagot szintén felmentették, de ezt követően négy évre újraválasztották őket.

Mint ismeretes, az INA horvát olajtársaság részvényeinek 44,8 százaléka a horvát kormány, míg 49,1 százaléka a MOL tulajdonában van. A felügyelőbizottságban három hely illeti meg a horvát kormányt, egy hely a dolgozókat és öt a MOL-t.

A horvát kormány korábban többször is hangot adott azon véleményének, miszerint a kormányzati tagok hátrányban vannak a bizottságban a MOL delegáltjaival szemben, és az INÁ-t gyakorlatilag Budapestről irányítják.

Szintén ismert, hogy novemberben megszületett az ítélet Ivo Sanader, volt horvát miniszterelnök ügyében, akit bűnösnek találtak korrupció vádjában és tíz év börtönbüntetésre ítéltek. Az ítélet nyomán Horvátországban felvetődött, hogy a horvát kormánynak felül kellene vizsgálni az INA részvényesi szerződést. A MOL részéről úgy nyilatkoztak, hogy polgári peres eljárást kell indítaniuk a horvátoknak, ha valóban felül akarják vizsgálni a szerződést.

A MOL részvényárfolyamára vonatkozóan nem várható számottevő piaci hatás, ugyanis az INA felügyelőbizottságon belüli status quo továbbra is változatlan. Az öt MOL delegált személye mellett továbbra is kisebbségben vannak a horvátok négy fővel, és azon belül is csak hárman képviselik a horvát kormány érdekeit.

MOL

Forrás: [origo]